Zinloos geweld
Chris de Stoop heeft op zeer liefdevolle en aangrijpende wijze in een zoektocht naar gerechtigheid een reconstructie gemaakt van de zinloze moord op zijn oom Daniël Maroy.
Zijn oom wordt op zeer brute wijze bestolen en mishandeld met de dood als gevolg door een groep jongeren van 18 jaar. Zijn oom is een oude man van 84 die als kluizenaar leeft op een boerenhoeve alleen met zijn hond en zijn dikbilkoeien. Hij is zeer behoudend, wars van veranderingen en luxe en verkoos ontberingen boven vertier.
De daders daarentegen, een groepje hangjongeren uit ontwrichte gezinnen en kansarme milieus, zijn op zoek naar statussymbolen zoals auto’s, de nieuwste IPhone en dure merkkleding. Ze zoeken zonder enige vorm van empathie grenzen op en gingen steeds verder. Ze zijn jong, durven alles en dachten overal mee weg te komen. Vertelden openlijk over hun daden maar het hele dorp keek weg en zweeg. Schrijnend te lezen dat graf van de boer bestond uit hoopje aarde en een houten kruisje.
In deze aangrijpende reconstructie lezen we over hoe het zover is gekomen.
Tijdens het proces, (5 jaar later! )waarbij de schrijver van het boek zal pleiten namens de familie, worden de levens van de boer en de daders, twee totaal verschillende werelden, nauwgezet verwoord. Na het proces volgt dan nog een emotionele confrontatie met de daders.
In één woord een prachtig boek met ook mooie beschrijvingen over het leven op het platteland en over de veranderingen in de loop der tijd.
Dit boek geeft veel stof tot nadenken.