Boeiend

guitim guitim
2 mrt 2021

De mannen van Maria is een boeiend, op historische feiten gebaseerd verhaal over Maria van Aelst. Zij wordt als 17 jarig meisje in 1625 naar Batavia gestuurd in het kader van de voortplanting. Batavia kon niet groeien zonder vrouwen en J.P. Coen zorgde voor de aanvoer van huwbare vrouwen die kinderen moesten baren. Zij werden door de mannen als “gestoofde peertjes” binnengehaald.
Na twee huwelijken die kort daarna eindigden met de dood van de echtgenoten trouwde Maria met Antonio van Diemen, de latere gouverneur generaal. Ze ontwikkelt zich tegen alle regels in tot een zelfstandige vrouw die gaat handelen in diamanten. Als ze vele jaren later terugkeert naar haar vaderland behoort ze tot één van de rijkste vrouwen van de Republiek.
Ik vond het, ondanks de wat zakelijke toon, een zeer interessant boek (dat ik niet kon wegleggen) waarin we een goed beeld krijgen van het leven en de verschrikkingen in het VOC-tijdperk.
Hoewel Maria geen empathische vrouw was verdiende ze wel respect.
In het kader van de recente discussies over het VOC-tijdperk en de slavernij in voormalig Nederlands Indië is het zeker een aanrader.
Leuk weetje is dat dit boek heeft geleid tot de identificatie van twee tot dan toe onbekende personen op een schilderij van Rembrandt, namelijk Antonio van Diemen en Maria van Aelst.

Meer recensies van guitim