Over de plaats van de vrouw in de maatschappij
Lolly/Laura Willowes is opgegroeid op het Britse platteland. Als haar beide ouders gestorven zijn, is ze ongetrouwd en trekt ze – vanzelfsprekend – bij haar oudere broer en zijn familie in in Londen. Van huisvrouw voor haar vader, wordt ze huisvrouw en behulpzame tante bij haar broer en zijn gezin.
Als zijn kinderen volwassen zijn, besluit ze om alleen te gaan wonen, weg van de familie in een klein dorpje op het platteland. De familie kan zich hier echter niet in vinden.
Lolly wil alleen zijn, onafhankelijk en vrij. Ze beseft dat die vrijheid als vrouw moeilijk is, door de Kerk en de verwachtingen van de maatschappij. Ze keert zich dan ook tegen de maatschappij en verkiest de natuur boven mensen.
Het nawoord door Sarah Waters geeft echt een meerwaarde aan het boek en laat de lezer meer nadenken over de gebeurtenissen.
Ik moest eerst wat in het boek komen en op de oppervlakte gebeurt er niet zo veel. Het is echter juist de gelaagdheid wat dit een goed boekt maakt en de lezer doet nadenken over de plaats van de vrouw in de maatschappij. Ik dacht ook dat het iets meer over hekserij ging zijn.