Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Hoe kun je: ingewikkelde emoties fraai in woorden gevat

Hanneke van de Water 07 september 2019
Vier jaar na het overlijden van Judith’s vader, heeft haar moeder een nieuwe vriend waar ze bijzonder gelukkig mee lijkt te zijn. Natuurlijk gunt Judith haar moeder het geluk, maar Judith nam eigenlijk aan dat haar moeder alleen zou blijven en is beslist niet blij met dit nieuws. Dat laat ze haar moeder dan ook onomwonden weten.

“De boosheid die Judith voelde bij het aanhoren van haar moeders excuus om iets met Herman te beginnen, heeft haar niet losgelaten. Die avond probeert ze er opnieuw met Jorwin over te praten. Ik begrijp het echt niet. Waarom wil iemand nog een andere man als je een fantastisch leven achter de rug hebt? Is dat dan niet genoeg? Kan ze niet teren op de herinnering aan papa?”

Wanneer Judith op enig moment aanwijzingen heeft dat er met de nieuwe vriend van haar moeder iets niet in de haak is, duikt Judith in zijn verleden. Ondertussen verdenkt Judith haar eigen man Jorwin van overspel. Maar is dat terecht, of haalt zij zich dingen in haar hoofd die er niet zijn?

Hoe kun je is een herkenbaar verhaal voor veel volwassen ‘kinderen’ wiens ouders een nieuw geluk vinden na overlijden of een scheiding. Het komt vaker voor dan we denken dat er weerstand is tegen zo’n nieuwe relatie. Hoofdpersoon Judith gaat vrij ver in haar tegenstand en het kost haar dan ook bijna de relatie met haar moeder. Een onverwachte wending zorgt voor een kentering.

Hoe kun je is wellicht niet al te opzienbarend, maar juist omdat het verhaal gaat over alledaagse mensen die zich geconfronteerd zien met een veel voorkomende kwestie, is het rakend en emotioneel. Als lezer kun je enerzijds de weerstand van dochter Judith wel begrijpen, anderzijds wekt haar vasthoudendheid irritatie op. Vriens weet deze mixed emotions op knappe wijze op te wekken. Bovendien is haar schrijfstijl uiterst prettig en vlot.

De auteur heeft zichzelf ook niet opgelegd om haar hoofdpersoon sympathieker te maken dan ze in het verhaal is en dat siert haar. De dialogen zijn van een natuurlijke eenvoud en passen goed in het geheel en de personages –niet alleen Judith- zijn goed gekarakteriseerd.

Het feit dat ook de vermeende ontrouw van de echtgenoot van Judith een belangrijk issue in het geheel is, zorgt voor de nodige spanning.

Kortom, Vriens heeft met Hoe kun je opnieuw een fijne roman afgeleverd.

Over de auteur
José Magielse (1963) woont met haar man en drie kinderen in Roosendaal. Al op jonge leeftijd schreef zij verhalen. Haar zoektocht naar een uitgever bracht haar bij
Gopher Publishers. In 2002 richtte zij uitgeverij Boekenbent op. In 2008 werd Boekenbent overgenomen door Jo-Ann Snel. Intussen zijn er verschillende kinderboeken, romans en enkele non-ficties van haar verschenen onder het pseudoniem Josje Maas. Sinds 2004 schrijft Vriens ook korte, romantische verhalen voor de verschillende Favorietseries van uitgeverij Marken. In 2008 richtte Vriens zich fulltime op het schrijversvak. Inmiddels werkt zij met de uitgevers Kok ten Have en Ellessy.

Uitvoering
Uitgeverij Zomer & Keuning
ISBN: 9789401915281
Paperback, 256 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi
Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.
http://ht-c-communicatie.nl/

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Hanneke van de Water

Gesponsord

Leen (27) zit gevangen in een kelder. Pas als hij zelf begrijpt waarom, zal zijn moeder hem vrijlaten. Literaire thriller. Spannend en aangrijpend. Vakantietip!

Stemmen laat de kracht van taal laat zien. Bijzonder knap hoe Boekwijt erin slaagt warmte en kou en hoop en verdriet in enkele zinnen te vangen.