Fraai debuut met diepgang en humor

Hanneke van de Water 14 september 2025
‘Dit is wat ik je zeg’ is de debuutroman van Steffie Verstappen en vertelt het verhaal van een vrouw die in de veronderstelling leefde dat ze alles had. Een goed huwelijk, twee kinderen, een perfect huis en een comfortabel leven. Maar dan stort het kaartenhuis genadeloos ineen … ze komt er bij toeval achter dat haar man al jaren een affaire blijkt te hebben. Nooit heeft ze iets in de gaten gehad, nooit ook maar iéts vermoed.

In een unieke en volstrekt transparante schrijfstijl vertrouwt Verstappen de gevoelens en emoties van haar hoofdpersonage toe aan het papier. Het resultaat? Een epistel aan haar ‘concurrente’; de minnares van haar man. Is het ‘van zich afschrijven’? Is het een wanhopige poging om haar leven weer te maken zoals ze dácht dat het was; zoals het zou moeten zijn?

Wie nu denkt dat dit boek één groot tranendal is, vergist zich, want Verstappen ziet niet alleen kans om op rakende wijze de rauwe emoties van haar hoofdpersonage in woorden te vatten, maar er bovendien een subtiel cynisme en een vleugje humor aan toe te voegen dat het geheel zeker verluchtigt.

Een bijzondere keuze van de auteur is ook dat geen van de personages een naam krijgt in deze roman. Zo wordt de minnares meestentijds aangeduid als (jouw naam), de echtgenoot ondermeer als ‘de man die al die tijd bij jou in bed lag’ en de kinderen als ‘het meisje van acht’ en ‘de jongen van drie’. Ook het regelmatige gebruik van de slotzin: ‘dat is wat ik zeg’, is apart en zal in eerste instantie verbazen, maar maakt het geheel zeker uniek.

Het feit dat Verstappen heeft gekozen voor de briefvorm aan een naamloos-blijvend karakter, veroorzaakt -hoe vreemd dat ook moge klinken- dat het verhaal nóg indringender wordt beleefd en tevens dat het inpasbaar is in zoveel andere levens.

Kortom, ‘Dit is wat ik je zeg’ is een must read voor ‘bedrogen vrouwen’, minnaressen, ‘overspelige’ mannen en … nou ja, eigenlijk voor iedereen.

Over de auteur
Steffi Verstappen omschrijft zichzelf als meedenker, onderzoeker, beleidsadviseur, copywriter en inmiddels … auteur.

Uitvoering
Uitgeverij: Harpercollins
ISBN: 9789402716863 / 9789402774207
Paperback, 256 pagina’s

Recensent
Hanneke van de Water (1960), eigenaar van To-taal Communicatie, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://to-taalcommunicatie.nl/

Meer recensies van Hanneke van de Water