Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Angry boys – De wolven van Amsterdam: rauwe werkelijkheid

Hanneke van de Water 24 februari 2024
Lyona Rose vertelt met haar ‘Angry boys – De wolven van Amsterdam’ het verhaal van een Surinaamse jongen -Dalvino- die opgroeit in armoede en met een gewelddadige vader. Zijn held is zijn oudere broer Rico die hem beschermt en liefde geeft. Wanneer hij naar Nederland verhuist, verandert het leven van de rustige Dalvino. Hij komt door onverwachte gebeurtenissen in aanraking met de Nederlandse onderwereld en raakt betrokken bij een misdaadorganisatie in Amsterdam. Door zijn onbewust diepe verlangen naar geld en aanzien raakt Dalvino steeds verder van zichzelf en de realiteit verwijdert. Wanneer hij ook nog zijn hart verliest aan de beeldschone Vanessa, komt Dalvino voor tal van dilemma's te staan.

Het boek geeft een rauwe levensschets van een jongen die zijn weg probeert te vinden in de onderwereld, waar wantrouwen de norm is en geld zowel vriend als vijand is. Zal hij hieraan kunnen ontsnappen? Je leest het in ‘Angry boys – De wolven van Amsterdam’.

Rose hanteert een beeldende en realistische schrijfstijl, weet haar personages prima tot leven te wekken en springt op intelligente wijze heen en weer tussen het perspectief van Dalvino en Vanessa. Ook in de karakteriseringen is de auteur helder. Ze presenteert haar personages zoals ze zijn, met hun symphatieke en minder fraaie kanten. Bovendien geeft Rose er blijk van de innerlijke strijd en emoties van -met name- hoofdpersonage Davino uitstekend in woorden te kunnen vatten.

De strijd van Dalvino ligt voornamelijk op het vlak dat hij zich, wanneer hij in de Amsterdamse onderwereld terechtkomt, realiseert dat hij gevaarlijk spel speelt, maar ook de aantrekkelijkheid van de macht en het geld slecht kan weerstaan.

De wijze waarop de auteur beschrijft hoe de jonge Dalvino in dit milieu terechtkomt, hoe hij onder de invloed komt van het grote geld en hoe hij ondersteboven raakt van de prachtige Vanessa, doet ons beseffen dat het elke jongere kan gebeuren.

Kortom, 'Angryboys, de wolven van Amsterdam', is niet alleen een spannend verhaal met een verrassende finale, maar laat de lezer ook nadenken over hoe gemakkelijk een jong volwassene een fout milieu wordt ingetrokken. Een boek met thema’s als de misdaadscene, macht drugs, liefde, onzekerheid en seksueel geweld.

Over de auteur
Lyona Rose (1990) is opgeleid als Sociaal Pedagogisch Hulpverlener aan de Hogeschool van Amsterdam. Tevens heeft zij negen jaar op de Theaterschool in Amsterdam gezeten. Naast het werken met mensen heeft Rose altijd een creatieve kant gehad. Schrijven is vanaf jongs af aan een van haar grootste passies. Rose heeft al diverse non-fictietitels op haar naam staan, ‘Angry Boys’ is haar fictiedebuut.

Uitvoering
Futuro Uitgevers
ISBN: 9789083331133 / 9789083331157
Paperback, 180 pagina’s

Over Hanneke van de Water
Hanneke van de Water (1960), eigenaar van To-taal Communicatie, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://to-taalcommunicatie.nl/

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Hanneke van de Water