Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Fataal verleden is een indrukwekkend boek. De melancholie is treffend en rakend.

Hanneke van de Water 25 februari 2024
De jonge Asa is het hoofdpersonage in ‘Fataal verleden’. Wanneer Asa vijf jaar is, verdwijnt haar vader en blijft zij achter bij haar liefdeloze moeder, die steeds vreemder gedrag begint te vertonen. Als Asa op een dag thuiskomt van school is het verdacht stil in huis ...

Asa lijkt aan haar lot overgelaten, totdat haar oom zich aandient en ook haar juf Agnes zich steeds meer over haar ontfermt. Welke geheimen houden zij verborgen en welke rol speelt de voormalige ruïne van de nabijgelegen houtzaagmolen waarin haar grootouders leefden?

Op haar 11de vindt Asa, inmiddels een hooggevoelige tiener, een vertrouwelinge in de twee jaar oudere en avontuurlijk ingestelde Iris. Het gaat beter met haar, maar terwijl de jaren verstrijken blijft er iets aan haar knagen. Langzaam ontrafelt zich een duistere familiegeschiedenis.

Deze korte samenvatting van ‘Fataal verleden’ zou zomaar de indruk kunnen wekken dat het hier om een thriller gaat, maar dat is beslist niet het geval. Dit debuut van Lorentz is een prachtige, gevoelige roman. Deze debutant weet kunstig te spelen met sfeer die met regelmaat sinister is. Dan weet hij plots die sfeer weer te keren wanneer hij zijn lezers meeneemt de natuur in. De sfeerbeelden die zich dan aandienen zijn haast surrealistisch, waarbij je ziet, voelt en ruikt wat Lorentz beschrijft. De vriendschap tussen Asa en Iris is bijzonder gevoelig in woorden gevat en het vleugje mysterie, over wat er met haar vader en moeder is gebeurd, blijft tot ver in het verhaal als een deken over het geheel hangen.

Kortom, deze nieuwkomer hanteert een fraaie, beeldende schrijfstijl en de karakteriseringen en gedachten van -met name- Asa zijn zeer treffend beschreven.

Over de auteur
R.S. Lorentz (1980) groeide op in de Veluwe. Na zijn studie Taal en Cultuur stortte hij zich op het schrijven. Zijn veelal magisch realistische verhalen zijn onder diverse pseudoniemen gepubliceerd. ‘Fataal verleden’ is de debuutroman van deze auteur.

Uitvoering
Uitgeverij: Ellessy
ISBN: 9789464498011 / 9789464498028
Paperback, 222 pagina’s

Over Hanneke van de Water
Hanneke van de Water (1960), eigenaar van To-taal Communicatie, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://to-taalcommunicatie.nl/

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Hanneke van de Water