Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

De handlangers: meesterlijk!

Hanneke van de Water 04 december 2023
In ‘De handlangers’, het nieuwste boek van Carl Stellweg, die velen wellicht kennen als verslaggever van het Algemeen Dagblad, maar die ongetwijfeld een nog veel grotere naam gaat maken als auteur, is de hoofdrol weggelegd voor Marco Ferwerda. Een man die zich heeft teruggetrokken op een vrijwel onbewoond ‘landgoed’, terwijl de beschaving is ingestort. De plek waar hij verblijft was ooit een inrichting en Marco was er een van de patiënten.

De vele gedachtenspinsels van het hoofdpersonage, over zijn vrome adoptieouders, die hem omringden met liefde en begrip maar hem tevens beklemden, zijn flamboyante halfbroer Felix, met wie hij slechts één dag van onvergetelijke vriendschap beleefde en over Filicesca, de vrouw die hij als veertienjarige kort mocht liefhebben, worden door Stellweg meesterlijk verwoord.
‘De handlangers’ is geschreven in diverse perspectieven en dat maakt deze gelaagde roman extra intrigerend. Stellweg laat zijn lezers diverse, bewust opgeworpen ‘manco’s’ zelf invullen en dat zet aan tot creativiteit van de geest. Hoofdpersonage Marco wordt kunstig neergezet als een ontoerekeningsvatbare man die een misdaad heeft gepleegd en die tegelijkertijd als gestoord en als uiterst intelligent gekenmerkt kan worden.

Marco is geadopteerd en blijkt een halfbroer te hebben die hij maar éénmaal heeft ontmoet. Die ontmoeting heeft echter een onuitwisbare indruk achtergelaten evenals de vrouw met wie hij, op veertienjarige leeftijd, een even heftige als kortstondige liefdesrelatie heeft. Marco wordt bovendien geplaagd door afstotende en aantrekkende dromen over zijn biologische vader.

Op geniale wijze en in een uitzonderlijk fraaie schrijfstijl neem Stellweg zijn lezers mee in een warboel van gedachten, verlangens en krampachtigheden; de gedachten van Marco Ferwerda die, eenzaam en door iedereen verlaten op zijn landgoed vertoeft, zich afvragend of Filicesca zal verschijnen om hem het leven te verklaren.

Kortom, ‘De Handlangers’ is een zeer bijzondere roman met thema’s als vriendschap, idealen en de (beklemming van de) liefde, die het lezen meer dan waard is.

Over de auteur
Carl Stellweg is geboren in Beiroet en groeide op in het Midden-Oosten. Hij werkte jarenlang als buitenlandverslaggever voor het Algemeen Dagblad. Tegenwoordig is hij freelance auteur, vertaler, journalist en spreker.

Uitvoering
Uitgeverij Ef & Ef Media
ISBN: 9789491389382
Paperback, 435 pagina’s

Over Hanneke van de Water
Hanneke van de Water (1960), eigenaar van To-taal Communicatie, literair agent, boekmarketeer, uitgever en recensent.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Hanneke van de Water