Een chaotische Kerst

Hannie 21 november 2023
Om alvast in kerststemming te komen is De gelukscoach een heerlijk opwarmertje. Het eerste hoofdstuk start in de week voor Kerst en daarna volgen de kerstdagen die Simone doorbrengt bij haar familie in Frankrijk. Ze gaat op weg vanuit Nederland, terwijl er een sneeuwstorm woedt. En dat maakt de tocht niet zonder gevaar, zeker niet voor Simone, die zich eigenlijk niet al te zeker voelt in de auto. Maar bij de lezer wordt meteen het ultieme kerstgevoel opgeroepen.

In Nederland is Simone in het bezit van een boekwinkeltje met voornamelijk werk van Franse schrijvers. Omdat ze ook psychologie heeft gestudeerd, wil ze beide dingen combineren om bibliotherapie te gaan geven. De kerstdagen wil ze gebruiken om te oefenen met haar ouders, haar broer en zus. De coachgesprekken die ze voert, leveren niet meteen een prettige sfeer op, maar ze houdt ondanks alles stug vol. Als dan Willem, die zegt uitgenodigd te zijn door Simone, zich meldt in Frankrijk, is de chaos compleet. Gelukkig komt uiteindelijk na allerlei misverstanden en botsingen alles op zijn pootjes terecht, zoals het een echte feelgood betaamt.

De gelukscoach is een kort verhaal van De Verhalenfabriek. Deze korte verhalen zijn bedoeld om in beperkte tijd toch een compleet verhaal voorgeschoteld te krijgen. In het begin zit er weinig vaart in. Wel krijgen we een goed beeld van de familie van Simone en zeker als ze de gesprekken met haar familieleden start. Die leiden tot allerlei vreemde reacties van de deelnemers. Maar daarna val je van de ene in de andere hilarische situatie en wordt het echt lachen geblazen naast alle trieste en emotionele momenten. Maar dat dit een verhaal is met een lach en een traan, maakt dat je een aantal prettige en vermakelijke leesuurtjes hebt.

De gelukscoach is een heerlijk tussendoortje dat je nu alvast in de kerststemming kan brengen met winterse taferelen. In deze herfstige donkere dagen is het heerlijk wegdromen met een witte Kerst in het vooruitzicht, al is dat de laatste jaren niet meer het geval geweest. Gelukkig bestaan er boeken die die sfeer oproepen en ons toch dat nostalgische gevoel kunnen geven. Met De gelukscoach is succes verzekerd.

Meer recensies lezen? Neem een kijkje op indeboekenkast.com.

Meer recensies van Hannie