Geniaal geconstrueerde thriller

Hannie 04 november 2025
Na acht jaar is Dan Brown terug met een nieuwe thriller rond protagonist Robert Langdon. In Het ultieme geheim vergezelt hij Katherine Solomon met wie hij net een relatie heeft, naar Praag, waar zij uitgenodigd is om een lezing te geven over haar tak van wetenschap, de noëtiek. Deze discipline bestudeert het menselijk bewustzijn, wat al lezend duidelijk wordt. Ze heeft er jarenlang onderzoek naar gedaan en staat bovendien op het punt een intrigerend boek uit te brengen dat de wereld zal veranderen. Maar de morgen na de lezing blijkt Katherine verdwenen te zijn. Tevens is er een brute moord gepleegd en het manuscript dat zich op een zwaar beveiligde server van een uitgeverij bevond, is verdwenen en vernietigd.

Robert Langdon gaat op zoek naar Katherine en belandt in een onvoorstelbaar spannend avontuur, waarin mystiek, wetenschap, symbolen, codes en mythische verhalen een hoofdrol spelen. Veel intriges worden onthuld, terwijl Robert Langdon zich in steeds gevaarlijkere situaties begeeft. Hoewel in dit boek van Brown het onderwerp van Solomon meer op de voorgrond treedt, worden we ook weer geconfronteerd met de specialiteit van Langdon: het ontrafelen van geheime codes en verborgen symboliek boven tafel te krijgen.

Bij het lezen van Het ultieme geheim worden we meegenomen in de Praagse historie en de hoofdstad zelf met al zijn prachtige gebouwen, mysterieuze cultuur en mythische legendes. De kaart van Praag op de binnenkant van de cover is een ondersteunende leidraad om het verhaal beter te kunnen situeren. Bovendien word je getriggerd om af te reizen naar deze Tsjechische hoofdstad om al dat moois met eigen ogen waar te nemen en je onder te dompelen in deze prachtige stad om de diepgang van het verhaal nog intenser te beleven.

De wisselende perspectieven geven telkens een andere kant van het verhaal weer, terwijl de lezer ook lange tijd van de ene plotwending naar de andere wordt meegenomen. Dan Brown is in dit meer dan vuistdikke boek weer op zijn best. In dit boek ligt het accent meer op de kennis van Katherine dan op die van Robert, hoewel zijn specialiteiten ook ruimschoots aan bod komen. De verschillende verhaallijnen die in het begin maar gedeeltelijk een verband met elkaar lijken hebben, vloeien uiteindelijk naadloos in elkaar over.

De diverse cliffhangers laten je in sneltreinvaart door het boek gaan om op het eind te belanden in een indrukwekkende plot. Geniaal zoals Dan Brown weer alles bij elkaar brengt en niets aan de verbeelding van de lezer overlaat. Het ultieme geheim is een meesterlijk geconstrueerd verhaal met bekende hoofdpersonen en een vertrouwd concept, maar met een thema, het menselijk bewustzijn, dat op een manier beschreven wordt, die intrigeert en me vol bewondering achterlaat voor het indrukwekkende verhaal en de overweldigende research die Dan Brown voor dit boek heeft gedaan.

Meer recensies van Hannie

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Verpletterende liefdesroman met spannende plotwendingen, tegen de achtergrond van ruige, bedreigde natuur. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.