Een actueel thema met veel relativerende humor

Hannie 13 september 2023
Monica Heisey is afkomstig uit Toronto en woont tegenwoordig in Londen. Ze schrijft tv-scenario’s en essays voor diverse kranten en tijdschriften. Maar verder gaat het goed met me is haar debuutroman. Hoofdpersoon Maggie is weer alleen na 608 dagen getrouwd te zijn. Haar man Jon is van de ene op de andere dag vertrokken en Maggie is totaal aan zichzelf overgeleverd. Ze komt allerlei problemen tegen, zoals de niet op te brengen huur, haar masterscriptie die niet meer vlot en haar werk waarop ze zich onmogelijk kan focussen. Maar verder gaat het goed met haar!

Om zich staande te houden probeert ze allerlei nieuwe hobby’s uit, ze gaat weer daten, gaat veel uit, drinkt te veel, experimenteert met drugs, alles om een nieuw leven op te bouwen. Ze houdt zich tegenover de buitenwereld groot, maar inwendig komen de twijfels opzetten en uiteindelijk stort ze in. Ze grijpt van alles aan om te overleven.

Maar verder gaat het goed met me is een erg grappig boek, waarin de hoofdpersoon veel zelfspot tentoonspreidt. Maar onderhuids voel je haar pijn en haar worstelingen om niet toe te hoeven geven aan de emoties die haar regelmatig overvallen en die ze op allerlei mogelijke manieren tracht te omzeilen. Regelmatig wordt er een glimlach op je gezicht opgeroepen. Maar ook is hier en daar de vaart weg uit het verhaal door alle activiteiten die Maggie onderneemt en dat telkens opnieuw.

Met vlagen leest het boek prettig en snel, maar af en toe vordert het verhaal traag en worden details uitentreuren herhaald. Maar de besproken thema’s, zoals liefde en vriendschap, die heel gevarieerd behandeld worden, zijn heel actueel. Toch is er een bepaald verloop te herkennen in dat eerste jaar van alleen zijn en dat heeft de auteur heel subtiel weergegeven. Aan de zijlijn zie je hoe Maggie zich door alle problemen heen worstelt en tegenover de buitenwereld de schijn ophoudt.

De karakters van de personages worden niet diepgaand besproken. Alleen van Maggie krijg je soms een inkijkje in haar binnenwereld, haar ondoordachte beslissingen en rampzalige gevolgen. De andere personen zijn oppervlakkig beschreven. Maar verder gaat het goed met me is een boek dat vermakelijk is, veel humor bevat en tussen de regels door de pijn van het alleenzijn laat doorschemeren. Een bijzonder debuut met een origineel en actueel thema.

Meer recensies lezen? Neem een kijkje op indeboekenkast.com.

Meer recensies van Hannie