Wat het betekent om je tweelinghelft te verliezen

Hannie 09 november 2025
Tweeling alleen is voor de eerste keer verschenen in 1998 en een herziene uitgave zag het licht in 2010. AnkhHermes heeft dit boek opgenomen in de collectie en het in september 2025 in het Nederlands laten verschijnen. Het geeft het belang van het thema dat in dit boek behandeld wordt, duidelijk aan. Een tweeling alleen vertelt het verhaal van zwangerschappen en levens, die begonnen als tweeling, maar die ergens in hun ontstaan de andere tweelinghelft verloren. Dat dit grote impact heeft, is lange tijd niet gezien. De talrijke verhalen in dit boek getuigen daarvan.

De band die tweelingen hebben, is fascinerend. Al in de baarmoeder waren twee zieltjes samen en dat schiep een hechte band. Als er dan onderweg iets misgaat, waardoor een van de twee overlijdt, geeft dat de ander een gevoel van verlaten worden mee. Een gevoel dat als het overlijden al in de baarmoeder, bij de geboorte of op zeer jonge leeftijd plaatsvindt, op onbewust niveau een grote rol speelt. Joan Woodward heeft een diepgaand onderzoek gedaan naar de effecten van de alleen overblijvende tweelinghelft. De resultaten worden in dit boek weergegeven.

Het boek is in te delen in drie gedeeltes: een theoretisch gedeelte, heel veel ervaringsverhalen van tweelingen-alleen en een verdieping die meningen van anderen weergeeft, zodat professionals meer naslagwerk hebben en een handreiking om dit bijzondere fenomeen op de juiste manier te begrijpen en behandelen.

Tweeling alleen maakt diepe indruk door de verhalen van zoveel tweelingen-alleen. Iedereen reageert op zijn eigen wijze, maar de rode draad is een gemis dat dieper gaat dan het verlies van een dierbare. Omdat ikzelf, vrij vroeg in de zwangerschap de andere ‘helft’ verloor, herken ik op een diep niveau de gevoelens die beschreven worden. Deze fase waarin een tweelinghelft overlijdt, wordt overigens niet besproken, omdat bijna nooit aangetoond kan worden dat er sprake was van een tweelingzwangerschap. Maar toch zijn de aangehaalde gevoelens voor mij herkenbaar, zoals rouw, verdriet, verlatingsangst, problemen met de hechting, schuldgevoel om te leven terwijl de ander gestorven is en het gevoel voor twee te moeten leven.

Toch had ik gehoopt meer handvatten te krijgen om deze diepe gevoelens te kunnen verwerken en daardoor los te kunnen laten. De meeste aandacht ging echter naar de ervaringen van de tweeling-alleen. Hoe hecht de band is van tweelingen, kwam erg duidelijk naar voren en ook het verschil in beleving, afhankelijk van de fase waarin dit drama zich voltrokken had. Die verschillen en de afzonderlijke reacties op het verlies werden duidelijk belicht.

Belangrijk is het dat dit thema aandacht krijgt, voor de tweelingen-alleen, maar zeker ook voor ouders, andere gezinsleden en familie. Zij kennen als eenling niet de impact van het verlies van de ander, zoals een tweeling die ervaart. Ook hulpverleners kunnen veel profijt hebben van dit boek door een dieper begrip te krijgen voor dit fenomeen, zodat tweelingen-alleen zich begrepen gaan voelen, erkenning krijgen voor hun gevoel en de kans krijgen hun eigen leven te mogen en kunnen leiden, in hun kracht te komen staan en een ‘leven alleen’ weer waardevol te maken.

Meer recensies zijn te lezen op indeboekenkast.com.

Meer recensies van Hannie

Dé grote hit uit Frankrijk en de start van een serie met een duale tijdlijn. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.