Het enige woord dat de lading dekt: PRACHTIG!
“Helemaal Ari en Loek” is een verhalenbundel vol met 31 verhalen over de gewone en heel soms ook ongewone alledaagse dingen. In het samengezin van Ari en Loek valt er altijd wel iets te beleven. Ari haar moeder en Loek zijn papa zijn verliefd en hebben samen ook nog een baby. Ari en Loek maken in dit boek allerlei kleine avonturen mee, samen met de mensen die dicht bij ze staan. Ari en Loek zijn ook gek op hun opa en oma, heel fijn hoe deze band beschreven is. Als oma Boot op een dag belt met een heel verdrietig bericht, staat het leven opeens even stil er volgt een rare, soms niet te beschrijven tijd. Heel mooi hoe de auteur dit zwaardere onderwerp in deze verhalenbundel heeft verwerkt. Je voelt de emoties van iedereen tijdens het lezen, waardoor je je heel goed kunt inleven en het geheel je ook weet te raken. Het laat zien dat iedereen anders omgaat met heftige gebeurtenissen, iedereen verwerkt situaties anders, maar alles mag er zijn.
De schrijfstijl van Yvonne de Vries is speels, liefdevol, pakkend, emotioneel, vermakelijk, grappig en ze weet je te raken (en aan het denken te zetten). Yvonne de Vries weet op een hele leuke manier te spelen met woorden, die dan net een beetje anders zijn, maar je weet direct wat ze bedoeld. Het geeft tijdens het lezen heel mooi de denkwijze en logica van kinderen weer. De tekst en de illustraties sluiten goed op elkaar aan en daar waar dit nodig is vullen ze elkaar nog extra aan. De illustraties zijn gemaakt door Harmen van Straaten en zijn tekenstijl is altijd enorm herkenbaar. Het zijn allemaal vrij grote illustraties volledig in kleur, die het verhaal heel mooi tot leven weten te wekken. Vooral de illustratie dat oma, Ari en Loek het sokkenbootje gaan laten varen bezorgde mij een brok in de keel. Net al de wind die aan het einde spreekt, iedereen die dit boek gelezen heeft zal begrijpen wat ik bedoel. Na het lezen van dit prachtige boek, dat in mijn ogen zonder twijfel echt vijf sterren krijgt, ben ik erg benieuwd naar de voorafgaande twee boeken. "Helemaal Ari en Loek" is een prachtig en ontroerend boek voor kinderen.