Top voor kinderen die NIET van serieuze boeken houden!

HeavenLeighBooks HeavenLeighBooks
27 mrt 2026

“Loesjkin, gaat vol in de pudding” is de tweede jeugd graphic novel over de mafste kat ter wereld, geschreven en geïllustreerd door Jamie Smart (de maker van Bunnie vs. Monkie). Dit keer volgt je als lezer een wetenschappelijk onderzoek naar de buitengewone kat Loesjkin. Je leest de officiële rapporten met de observaties en bevindingen van Professor D.B. Drilbil. Net als in het eerste deel is het weer opgedeeld in de dagen van de week (maandag t/m zondag). Aan de zijkant zie je ook de dagen met verschillende kleuren weergegeven, waardoor het net een map met tabbladen lijkt. Je maakt als lezer behoorlijk was chaos mee, je kunt het zo gek niet bedenken of het staat geschreven in deze graphic novel. Zo denkt Loesjkin op dinsdag dat hij paranormale krachten heeft en op vrijdag heeft hij een plotselinge obsessie met kabouters. Het verhaal gaat echt alle kanten op, maar juist dat maakt dit boek zo grappig.

De strip is over de top, kleurrijk, druk (of moet ik zeggen hysterisch?), dit is wel iets waar je als lezer tegen moet kunnen. Niet alle kinderen zijn daar misschien voor gemaakt. Je moet je goed concentreren om alles te zien, al is het ook niet erg als je dat niet doet, want elke keer als je dit verhaal opnieuw leest zie je daardoor weer andere dingen. Voor kinderen die nog niet zo lang lezen en kinderen die minder dol zijn op lezen, is dit echt heel erg tof leesvoer, denk ik. Het is natuurlijk vooral een kwestie van plaatjes kijken, die vertellen je al veel van het verhaal. Daarnaast kunnen ze de tekstballonnen lezen om het verhaal nog meer tot leven te laten komen, natuurlijk met de nodige gekkigheid. De taal is heel hip en van deze tijd, kinderen gaan absoluut grinniken om de gekozen woorden in sommige zinnen. Het zijn allemaal korte verhaaltjes (opgedeeld in de dagen van de week), die achter elkaar aan gelezen kunnen worden, maar het gaat wel steeds over iets anders. Al komt het allemaal uiteindelijk neer op dat Loesjkin gewoon de mafste kat ter wereld is.

De schrijfstijl van Jamie Smart is vlot, grappig, chaotisch, bizar, een tikkeltje bruut (dingen worden geregeld gesloopt), vermakelijk en het zit vol met gekkigheid. Loesjkin is echt knettergek. Soms dacht ik tijdens het lezen: Hoe verzint de auteur dit nu weer? Je kunt een hoop zeggen van dit boek, maar absoluut niet dat het saai is. Er is steeds wel weer iets loos, of er is weer een nieuwe uitvinding van het baasje van Loesjkin om (stiekem) te testen of Loesjkin zet de boel gewoon weer compleet op stelten! In elk geval genoeg situaties en gebeurtenissen om ook weer deze tweede graphic novel mee te vullen. “Loesjkin, gaat vol in de pudding” is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar oud, die niet van serieuze boeken houden!

Meer recensies van HeavenLeighBooks