Nieuw uitgave van Peter Pan.. Uniek en eigenzinnig!

HeavenLeighBooks 10 december 2025
“Peter Pan” van J.M. Barrie neemt je mee op een magisch avontuur naar Nooitland. Iedereen zal de bekend elementen en personages (Wendy en haar broertjes Jan en Michiel, Nana, Tinkerbel, de verloren jongens, kapitein Haak, Tijgerlelie, de krokodil enz.) herkennen, omdat ze weleens iets gelezen of gezien hebben over Peter Pan. Er zijn door de jaren heen verschillende her-vertellingen en natuurlijk ook verschillende films verschenen. In dit boek is deze klassieker in een nieuw jasje uitgegeven als een luxe hardcover, met linnen rug en is niet al te groot van formaat. Deze gloednieuwe uitgave is vertaald en zorgvuldig bewerkt door Esther Ottens en daarbij maakte Floor Rieder hele gave, gedurfde en sfeervolle illustraties. Zowel de tekst als de illustraties zorgen ervoor dat dit boek zowel uniek als eigenzinnig is geworden, maar wel een stukje donkerder dan je waarschijnlijk vooraf denkt. Het is een klassieker waarbij je moet beschikken over een goede dosis verbeeldingskracht, maar als je dat toelaat zal het je meevoeren en je volledig zijn greep weten te krijgen.

Het personage Peter Pan deed (voor zover ik het kan vinden) voor het eerst zijn intreden in 1902 en de eerste roman met het complete verhaal van Peter en Wendy verscheen in 1911, bijzonder dat dit verhaal dus al meer dan een eeuw meegaat. Ondanks dat de tijd toen heel anders was, is het met hier en daar wat aanpassingen zeker wel een tijdloos verhaal, dat generatie op generatie doorgegeven kan worden. Dat bewijst deze heruitgave ook maar weer eens. Het verhaal had voor de auteur J.M. Barrie ook een diepere betekenis, hij verloor namelijk op jongere leeftijd zijn oudere broer, die op dat moment een tiener was. Zijn broer is dus voor altijd een jongen gebleven.

Het verhaal heeft waarschijnlijk voor iedereen een eigen betekenis, iedereen zal er zijn eigen boodschappen uithalen. Voor mij staat dit verhaal voor de wereld waarin kinderen zich bevinden en waar je als volwassenen niet meer geheel bij kunt komen. Wat ook wel staat voor de tijd van het opgroeien, dat is heel anders als het leven van een volwassenen. Ook vond ik het mooi om te lezen dat iedereen op een bepaalde manier snakt naar een moederfiguur. Iemand die er onvoorwaardelijk voor je is en je een knuffel kunt geven als je het nodig hebt, die kleine dingen die soms zo vanzelfsprekend zijn. Het leven kan op sommige momenten namelijk ook behoorlijk eenzaam zijn.

De tekst van Esther Ottens en de illustraties van Floor Rieder sluiten ontzettend mooi op elkaar aan en daar waar dit nodig is vullen ze elkaar zelfs nog wat extra aan. Dit boek is een prachtig eindresultaat geworden van twee getalenteerde dames. Dit boek is naast een leesboek ook absoluut een kijkboek, want de unieke illustraties laten het verhaal voor je ogen tot leven komen. Eigenlijk is het dus het beste van die twee werelden gecombineerd. Het is een origineel, eigenzinnig, donker, sfeervol, avontuurlijk, spannend verhaal vol met fantasie en een vleugje humor. Dit verhaal is geschikt voor zowel jong (10+) als oud.

Meer recensies van HeavenLeighBooks