Dit prentenboek is een FEESTJE!
“Sinterklaas” van Charlotte Dematons verscheen voor het eerst in 2007, maar deze editie werd sinds 2017 op verzoek van de auteur niet meer herdrukt. Charlotte Dematons werkte maar liefst twee jaar lang aan de herziene editie (die ik nu hier in mijn handen heb). Ze kwam er zelfs achter dat het overschilderen en uitbreiden van dit boek meer werk bleek te zijn dan het maken van een nieuw prentenboek. Maar wat een prachtwerk heeft Charlotte Dematons hier met deze spiksplinternieuwe editie neergezet! Een nieuw Sinterklaasboek dat past bij de tijd van nu, voor kinderen van nu.
Laat ik beginnen met de cover die van knalrood, naar blauw is gegaan, met allemaal pietjes erop in allerlei kleuren en maten, precies zoals het hoort. Dit is door het gehele boek doorgetrokken en dit zal een hoop mensen enorm blij maken. Er zijn van deze nieuwe editie slecht 50.000 exemplaren beschikbaar en ondertussen is het boek gewoon al niet meer of amper verkrijgbaar volgens mij. Kijk vooral in de lokale boekhandel of je nog een exemplaar kunt bemachtigen, je wilt dit boek echt in je verzameling! Lieve mensen, even een tip, ga alsjeblieft niet een duur exemplaar aanschaffen op de tweedehands verkoopsites, want die prijzen gaan echt nergens over. Volgend jaar komt er gewoon een herdruk en als je die koopt gaat de opbrengst ook naar de juiste personen. Charlotte Dematons heeft zo hard gewerkt om al deze pracht en praal neer te zetten, het zou niet eerlijk zijn als andere mensen meer verdienen aan deze doorverkoop praktijken. Het maakt mij echt een beetje boos, omdat het een boek is dat voor kinderen bestemd is.
Het is een prentenboek zonder tekst, maar de illustraties spreken voor zich. Je kunt uren naar deze illustraties kijken, zoveel details om te ontdekken. Elke keer dat je weer kijk, zie je weer nieuwe dingen. Charlotte Dematons heeft dit boek tijdloos gemaakt en het kan nu generatie op generatie doorgegeven worden, zodat er enorm veel kinderen van kunnen genieten. Ze tekende in dit boek wat zij zag tijdens een verblijf op het landgoed van Sinterklaas in Spanje. Zo zie je onder andere in dit boek: het huis en de pietenflat, de Sint-Nicolaasschool, de werkplaats en de stoomboot. Maar ook het bezoek aan Nederland heeft ze in dit boek verwerkt: de aankomst, het Sinterklaashuis, de trainingsdag om je hulppieten diploma te halen en natuurlijk Sinterklaasavond. Overal is aan gedacht en alles wat met Sinterklaas te maken heeft zit in dit boek verwerkt. Wat een feest om dit boek te lezen/bekijken.
In elk exemplaar van “Sinterklaas” (in elk geval in deze eerste en tweede druk), zit ook een Sinterklaaskrant, die door Charlotte Dematons zelf is geschreven en samengesteld. Ouders en kinderen vinden hierin achtergrondartikelen over de horizontale organisatiestructuur van het bedrijf van Sinterklaas en de Pieten, een reportage over het nieuwe Pietenverblijf, een verslag van een wandeling met de Thuisblijfpieten over het landgoed, een zoek-de-verschillen-tekening, het weer en een interview met Dieuwertje Blok. Deze krant is absoluut een gave toevoeging aan dit boek.
Dit boek is een absolute musthave, zeker voor de fans van Charlotte Dematons. Haar stijl is zo herkenbaar en alles klopt van begin tot eind. Het Sinterklaasfeest is natuurlijk iets dat elk jaar terugkomt en waar enorm veel kinderen met heel veel plezier en (gezonde) spanning naar toe leven. Dit boek straalt enorm veel sfeer en plezier uit en dat is wat dit boek bijzonder en uniek maakt. Het is een ideaal cadeautje voor kinderen, helemaal in deze tijd van het jaar.