Spannende sciencefictionthriller
Ik vind dit boek echt in één woord geweldig!!!
Laat ik maar even bij het begin beginnen: Julian Orley, een Engelse zakenman die met de Amerikanen een samenwerking aan is gegaan om een ruimtelift te bouwen naar het OSS (Orley Space Station), waarvanuit er ruimteschepen naar de maan vliegen, waar een heus maanhotel is gebouwd. Julian Orley brengt een groepje met de voornaamste zakenbonzen (plus een aantal gerenommeerde mensen werkend in de entertainmentwereld) naar dit hotel om ze erin te laten investeren of het te laten promoten. Intussen is op aarde de fossielebrandstoffenbranche aan het instorten omdat Orley ook nog eens de schonere brandstof helium-3 uit de maanbodem wint, om deze vervolgens naar de aarde te transporteren.
Ondertussen krijgt de Engelse privédetective Owen Jericho, woonachtig in Shanghai, een opdracht van de vader van een vermiste studente. Zij is kennelijk in het bezit van uiterst geheime informatie van een mysterieuze organisatie die de plannen van Julian Orley wel eens in het honderd zou kunnen laten lopen. Het meisje, Yoyo, is al eerder veroordeeld voor samenzweringen tegen de Chinese Communistische Partij, dus het ziet er niet goed voor haar uit. Samen met zijn goede vriend Tu Tian probeert Owen uit alle macht het meisje op te sporen, maar hij wordt tegengewerkt door een geldbeluste medestudent van Yoyo en een huurmoordenaar van de Chinese Geheime Dienst die achter haar aanzit.
Het verhaal begint een beetje langzaam, maar er zijn meer dan twintig personages die moeten worden geïntroduceerd, vooral alle personen van het reisgezelschap naar de maan. Bovendien maakt Schätzing het verhaal al gelijk interessant door de hoofdpersoon, Julian Orley, op een indrukwekkende wijze te introduceren. De andere hoofdpersoon, Owen Jericho, is op het eerste oog niet zo heel interessant, maar dit personage gaat naarmate het boek vordert steeds meer meemaken en dan wordt het pas écht spannend. Het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van vele personages, maar het moge duidelijk zijn dat Julian en Owen de belangrijkste personen zijn; Owen mede omdat hij achter cruciale informatie komt die Julian Orley in de problemen kan brengen en Orley omdat hij de organisator is van deze o zo belangrijke en vooruitstrevende maanreis.
Schätzing heeft een hele dosis actie verwerkt in zijn ecothriller, hoe deze kennelijk wordt genoemd, en dat komt het boek op een gegeven moment ten goede. Want net op het moment dat Owen alles al heeft meegemaakt, barst de hel los op de maan.
Het boek is spannend, divers, vlot geschreven, zelfs bij de technische gedeelten niet al te saai en bovendien vooruitstrevend. Schätzing laat ons zien wat er allemaal kan op de maan, ook al is dit nog vele jaren van ons verwijderd. Het is per definitie een sciencefictionthriller en dat is heel erg merkbaar: alle technische snufjes, onder andere holografiecomputers, airbikes en alle dingetjes die Orley heeft ontworpen, bestaan nog absoluut niet. Bovendien speelt het verhaal zich af in het jaar 2025, maar dat is voor al deze vooruitstrevende dingen veel te positief. No way dat we er over 11 jaar zo vlotjes bij zitten.
Behalve alle positieve dingen zijn er ook een paar mindere dingen op te merken aan het boek. De eerste is vertaaltechnisch: er ontbreken woorden of letters, er is een letter of woord te veel, er wordt een punt of komma weggelaten, of een naam wordt niet goed neergezet. Bovendien verandert de vertaalstijl in de laatste delen van het boek wel heel erg en een blik op het colofon vertelt me dat er twee vertalers aan het boek hebben gewerkt. Erg slordig en dat irriteerde me een beetje. De tweede slaat op in de inhoud van het boek: het einde valt me wat tegen. Dan denk je dat er een mooi, dramatisch einde komt voor een van de personages, wordt dit zo'n 50 pagina's later (een van de laatste pagina's van het verhaal) tenietgedaan. Hoe zeg ik niet. Bovendien had de situatie met Owen, Yoyo en de huurmoordenaar wel op een andere manier opgelost kunnen worden, maar wat er gebeurt, laat ik in het midden.
Verder vind ik Limiet het beste boek dat ik ooit heb gelezen en het neemt daarom makkelijk de toppositie van m'n top10 boeken op Dizzie in. En ik hou van boeken met veel personages, dus ik word op m'n wenken bediend!