Recensie Het parfum

22 mrt 2010

Voor het vak 'wereldliteratuur' moeten we dit schooljaar (2010/2011) vijf boeken lezen en 'Het Parfum' is mijn eerste. Omdat het onderwerp me wel aansprak, heb ik deze gekozen, maar ik heb er eerlijk gezegd een beetje spijt van. Hoewel het helemaal niet zo'n heel oud boek is, komt de schrijfstijl van Süskind behoorlijk oubollig over. Dit kan natuurlijk worden geweten aan de periode waarin het verhaal zich afspeelt, maar als je gaat vergelijken met andere historische romans, is de oubolligheid betrekkelijk overbodig. Soms heeft Süskind een halve pagina nodig voor één zin, waardoor je je gaat storen aan zijn stijl of moet teruglezen waar het verhaal ook alweer over gaat.

Hoewel de eerste moord al snel wordt gepleegd in Parijs, komt het vierdelige verhaal maar langzaam op gang. Het derde deel is het interessantst, maar dan gaat het ineens wel érg snel. Uiteindelijk mondt het boek uit op een totaal ongeloofwaardige climax en een zo nodig nog ongeloofwaardiger vierde deel (dat gemakkelijk als epiloog beschouwd kan worden). Süskind heeft zijn best gedaan om er een leuk en interessant boek van te maken en er een dito einde aan te breien, maar zijn poging is half mislukt door het veel te overdreven einde.

Meer recensies van