Recensie Klassemoord

27 mrt 2010

Laten we eerlijk wezen: Elizabeth George is nou niet meteen de beste auteur ter wereld. 'Klassemoord' is dan ook geen hoogstaand literair werk, maar o wat een heerlijk boek is het toch! Het onderwerp is niet fijn natuurlijk, want Thomas Lynley (wie kent hem niet van tv?) moet de moord op een 13-jarige jongen oplossen. Hij lijkt weggelopen te zijn, maar uiteindelijk zit er natuurlijk een heel complot achter. Wat fijn is aan de schrijfstijl van George, is dat ze ons in redelijk korte zinnen door het mysterie loodst. Geen ellenlange en onbegrijpelijke zinnen, maar duidelijke taal. Ook de technische termen beperken zich tot de nodige conversaties tussen de professionals onderling, maar worden ook direct uitgelegd. Het leuke is ook dat je niet alles door de ogen van Lynley ziet, maar ook gedeeltes door de ogen van andere personages. Zo lees je de gedachten van een schooljongen die bij de zaak betrokken leek te zijn, van Lynley's oude vriend St James, van diens vrouw, van de vader van de vermoorde 13-jarige jongen, enz. enz. Kortom: niet voor hoogopgeleiden die alleen hoogstaande werken willen, maar gewoon voor een aantal daagjes plezier.

Meer recensies van