Recensie Anders
Dit boek was een paar maanden geleden te winnen bij Dizzie en tot mijn vreugde heb ik een exemplaar in mijn bezit gekregen. Ik hou van fantasy, dus ik was helemaal in mijn nopjes. En wat heb ik toch genoten van dit boek. Hartman gaat er met een vliegende vaart doorheen en maakt het nooit te saai door er vervelende omgevingbeschrijvingen doorheen te voegen. Het leeuwendeel bestaat uit dialogen en daar ben ik ontzettend blij mee, want die zijn namelijk altijd het interessantst.
Manon Maxim is een anderssoort (een vervormer) en is een koppig wicht dat andere anderssoorten die hun gaven misbruiken op hun nummer zet. Samen met adoptievader Jabar (een elf), adoptiemoeder Diedie (een heks) en haar grofgebekte baas Oded (een duivel, 'godverklereklotekutdomme nog aan toe'!) komt ze achter een verschrikkelijk en gruwelijk complot en moet ze alles op alles zetten om de grote baas achter de gebeurtenissen tegen te houden.
Hartman heeft een heerlijke schrijfstijl die lekker weg leest en geen moment verveelt. Het verhaal is erg interessant en wordt goed uitgewerkt, maar het einde mocht toch wel wat spetterender. Bovendien kun je makkelijk zien dat Hartman Vlaams is, want ze gebruikt woorden en begrippen die wij Nederlanders niet kennen of gebruiken. Maar laat dat de pret niet drukken, want Mel Hartman heeft een fantastisch boek geschreven dat je laat hunkeren naar meer!