Meer dan 4,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Elizabeth George

Artikelen 5 Spots 3 beschrijving bewerken

Elizabeth George (Ohio, 1949) is de auteur van twintig thrillers in de Inspecteur Lynley-reeks. Daarnaast schreef ze de spannende 4-delige young adult-serie ‘Het Fluistereiland’.

George begon op haar zevende al met schrijven. Na haar studie Engels en een master in psychologie werkte ze als docent Engels en als remedial teacher. Haar eerste boek, Totdat de dood ons scheidt, verscheen in 1988. Vanaf dat moment wijdde ze zich volledig haar aan schrijverschap. En met succes, want haar werk werd bekroond met talloze awards, zoals Anthony Award, de Agatha Award en Le Grand Prix de Littérature Policière. Veel van haar boeken zijn door de BBC bewerkt tot tv-films of -series, die ook in Nederland en Vlaanderen zijn uitgezonden.


Thomas Lynley & Barbara Havers 

Het op en top Britse speurdersduo Thomas Lynley en Barbara Havers is een creatie van de Amerikaanse schrijfster Elizabeth George. Inspecteur Lynley, de achtste graaf van Asherton, lost samen met ondergeschikte Havers moorden op in opdracht van New Scotland Yard. Zij vullen elkaar op professioneel gebied heel goed aan en hebben veel respect voor elkaar. De indruk wordt gewekt dat Havers verliefd is op Lynley, die echter een langdurige relatie heeft met Lady Helen Clyde, met wie hij uiteindelijk trouwt in de thriller In the presence of the enemy. Lynley en Havers liggen vaak met elkaar in de clinch. Een van de oorzaken is Brigadier Havers' opvliegende karakter, die haar een degradatie en de reputatie van 'een moeilijk type' bezorgt. 

Hun relatie wordt getekend door sekse- en klasseverschil. Havers, die de zorg heeft voor haar demente moeder, heeft een hekel aan alles wat de adellijke, immer fatsoenlijke, Bentley rijdende oud-Etonstudent Lynley vertegenwoordigt. In het boek Wie schrijft... (over de ins en outs van haar ambacht) legt George het nog eens uit: 'Barbara was zich sterk bewust van de eigenschappen die Thomas tot een superpolitieman maakten, een man die in vijf jaar tijd van straatagent via rechercheur tot inspecteur was opgeklommen. Hij was gevat en handelde intuïtief, bezat zowel meegevoel als humor. Barbara wist dat ze geboft had toen ze met Lynley mocht samenwerken. Hij verdroeg haar buien en luisterde stoïcijns naar haar uitbarstingen. Zelfs wanneer haar felste aanvallen tegen hem waren gericht, moedigde hij haar nog aan mee te denken, haar eigen mening te geven, het openlijk met hem oneens te zijn.'

1. A Great Deliverance (1988, Totdat de dood ons scheidt)
2. Payment in Blood (1989, Afrekening in bloed)
3. Well-Schooled in Murder (1990, Klassemoord)
4. A Suitable Vengeance (1991, Mij is de wrake)
5. For the Sake of Elena (1992, Zand over Elena) 
6. Missing Joseph (1993, De verdwenen Jozef)
7. Playing for the Ashes (1994, Waar rook is…)
8. In the Presence of the Enemy (1996, In handen van de vijand)
9. Deception on His Mind (1997, In de ban van bedrog)
10. In Pursuit of the Proper Sinner (1999, Wie zonder zonde is)
11. A Traitor to Memory (2001, Verrader van het verleden)
12. A Place of Hiding (2003, Zijn laatste wil) 
13. With No One as Witness (2005, In volmaakte stilte)
14. What Came Before He Shot Her (2006, Een onafwendbaar einde)
15. Careless in Red (2008, In wankel evenwicht)
16. This Body of Death (2010, Lichaam van de dood)
17. Believing the Lie (2012, Een duister vermoeden) 
18. Just One Evil Act (2013, Verloren onschuld)
19. A Banquet of Consequences (2015, Dag des oordeels)
20. The Punishment She Deserves (2018)

Laatste bewerking door Anouk (Hebban Crew) op 02/03/2022
Auteursfoto: Website uitgeverij A.W. Bruna
Rapporteer deze bijdrage aan de redactie

Nieuwste boek

Meer over Elizabeth George

Hebban van overzee: december 2015
30 december 2015 2 reacties
  Meer artikelen

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken