Advertentie

Elizabeth George

Artikelen 4 Spots 3 beschrijving bewerken

Elizabeth George (1949) is een Amerikaanse schrijfster. Ze werd geboren in Ohio, maar groeide op in California. Ze studeerde Engels aan de University of California in Riverside en psychologie aan de California State University in Fullerton. In 1998 verscheen van haar hand Totdat de dood ons scheidt  (A Great Deliverance). Het boek werd bekroond met verschillende internationale prijzen, en was het begin van een indrukwekkende reeks thrillers rond de figuur van Thomas Linley, inspecteur bij Scotland Yard en van adellijke afkomst - hij is de achtste graaf van Asherton. Elizabeths boeken, die zich allemaal afspelen in Groot-Brittannië, werden stuk voor stuk internationale bestsellers. Een aantal - 23 om precies te zijn - werd door de BBC verfilmd onder de verzamelnaam 'The inspector Linley mysteries', met Nathaniel Parker en Sharon Small in de rollen van Thomas Linley en Barbara Havers, zijn assistente. 


Thomas Lynley & Barbara Havers 

Het op en top Britse speurdersduo Thomas Lynley en Barbara Havers is een creatie van de Amerikaanse schrijfster Elizabeth George. Inspecteur Lynley, de achtste graaf van Asherton, lost samen met ondergeschikte Havers moorden op in opdracht van New Scotland Yard. Zij vullen elkaar op professioneel gebied heel goed aan en hebben veel respect voor elkaar. De indruk wordt gewekt dat Havers verliefd is op Lynley, die echter een langdurige relatie heeft met Lady Helen Clyde, met wie hij uiteindelijk trouwt in de thriller In the presence of the enemy. Lynley en Havers liggen vaak met elkaar in de clinch. Een van de oorzaken is Brigadier Havers' opvliegende karakter, die haar een degradatie en de reputatie van 'een moeilijk type' bezorgt. 

Hun relatie wordt getekend door sekse- en klasseverschil. Havers, die de zorg heeft voor haar demente moeder, heeft een hekel aan alles wat de adellijke, immer fatsoenlijke, Bentley rijdende oud-Etonstudent Lynley vertegenwoordigt. In het boek Wie schrijft... (over de ins en outs van haar ambacht) legt George het nog eens uit: 'Barbara was zich sterk bewust van de eigenschappen die Thomas tot een superpolitieman maakten, een man die in vijf jaar tijd van straatagent via rechercheur tot inspecteur was opgeklommen. Hij was gevat en handelde intuïtief, bezat zowel meegevoel als humor. Barbara wist dat ze geboft had toen ze met Lynley mocht samenwerken. Hij verdroeg haar buien en luisterde stoïcijns naar haar uitbarstingen. Zelfs wanneer haar felste aanvallen tegen hem waren gericht, moedigde hij haar nog aan mee te denken, haar eigen mening te geven, het openlijk met hem oneens te zijn.'

1. A Great Deliverance (1988, Totdat de dood ons scheidt)
2. Payment in Blood (1989, Afrekening in bloed)
3. Well-Schooled in Murder (1990, Klassemoord)
4. A Suitable Vengeance (1991, Mij is de wrake)
5. For the Sake of Elena (1992, Zand over Elena) 
6. Missing Joseph (1993, De verdwenen Jozef)
7. Playing for the Ashes (1994, Waar rook is…)
8. In the Presence of the Enemy (1996, In handen van de vijand)
9. Deception on His Mind (1997, In de ban van bedrog)
10. In Pursuit of the Proper Sinner (1999, Wie zonder zonde is)
11. A Traitor to Memory (2001, Verrader van het verleden)
12. A Place of Hiding (2003, Zijn laatste wil) 
13. With No One as Witness (2005, In volmaakte stilte)
14. What Came Before He Shot Her (2006, Een onafwendbaar einde)
15. Careless in Red (2008, In wankel evenwicht)
16. This Body of Death (2010, Lichaam van de dood)
17. Believing the Lie (2012, Een duister vermoeden) 
18. Just One Evil Act (2013, Verloren onschuld)
19. A Banquet of Consequences (2015, Dag des oordeels)
20. The Punishment She Deserves (2018)

Laatste bewerking door Carola op 18/11/2018
Rapporteer deze bijdrage aan de redactie

Nieuwste boek

De straf die ze verdient - Elizabeth George Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie

Meer over Elizabeth George

Hebban van overzee: december 2015
30 december 2015 2 reacties
  Meer artikelen

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken

Gesponsorde boeken