Jarenlang als kind misbruikt, een waargebeurd verhaal

Het boek Lieveling van Kim van Kooten was zo ongelofelijk heftig om te lezen. Het is erg mooi geschreven en ik ben blij dat ik dit boek heb gelezen want nu heb ik een beter beeld gekregen van hoe sommige mensen hun jeugd kan lopen. Ik kon het bijna niet geloven en vroeg mij steeds af: "Is dit hoe het bij sommige mensen echt gaat?"

Lieveling gaat over een arm gezin met een meisje van 5 jaar (Puck) en haar moeder (Patricia). Ze verhuizen met z'n tweeën naar een groot huis, want daar woont de nieuwe vriend van Puck haar moeder. De nieuwe man, ook wel ‘Ome Meneer’ genoemd, is een stuk ouder en heeft veel geld. Wanneer Puck en haar moeder aankomen in het huis klopt er meteen iets niet. De man valt helemaal niet op Puck haar moeder, maar op Puck. Het meisje wordt gedurende het hele verhaal seksueel misbruikt. Puck wordt erg misselijk van de oude man en kan niet meer eten, ze ontwikkelt de eetstoornis Anorexia en een depressie.

Het boek is geschreven vanuit Puck als klein meisje van vijf jaar tot Puck veertien jaar oud is. In het begin heeft Puck eigenlijk niet goed door dat wat Ome Meneer met haar doet niet normaal is, en door het boek heen, als Puck ouder wordt, wordt het Puck steeds duidelijker dat het niet klopt wat er achter hun voordeur gebeurt. Het verhaal is zo gedetailleerd, zo levensecht beschreven is, dat je de hele tijd het gevoel hebt dat er een hand je keel een beetje dichtknijpt.

Ik vond het heftig om te lezen omdat het een waargebeurd verhaal is en er dus echt een meisje jarenlang seksueel misbruikt is. Ook besefte ik dat ik dankbaarder mag zijn voor hoe mijn jeugd is gegaan. Ik krijg veel vragen van dit verhaal, zoals: Hoe is het nu met Puck in het echt? Wat is er met de man gebeurd? Heeft ze er tot de dag van vandaag nog steeds last van? Het is zo moeilijk ook om te beseffen dat dit bij echt veel meer mensen is gebeurd en nog steeds, iedere dag nu ook nog, gebeurt.

Ik wil later jeugdpsycholoog worden. Het welzijn van kinderen en jongeren spreek mij aan. Waarschijnlijk dat dit boek daarom ook echt onder mijn huid ging zitten. Ik zou het fijn vinden om later iets voor dit soort beschadigde kinderen te kunnen betekenen.

Kortom, geef ik dit boek 5 sterren en staat Lieveling bovenaan m'n lijst met favoriete boeken. Mijn advies is om dit te lezen als je een realistisch beeld wilt krijgen, hoe sommige kinderen worden behandeld in hun jeugd. Het is een bijzonder boek, en zeker een aanrader.

Meer recensies van Hebban in de Klas