Tussendoortje voor de winterse maand
Ik las Een winter in Parijs van Jane Smiley
Het boek gaat over de avonturen van Peres het racepaard. Wanneer ze na een goede race in de box wordt geplaatst door haar baasje Delfphine vraagt Peres zich af hoe het in de buiten wereld zal zijn.
Uit nieuwschierigheid duwt ze op de renbaan de deur van haar box open en als die meegeeft trekt ze er op uit. De weide wereld in.
Na een poosje komt ze Frida de hond tegen die zwerft in de straten van Parijs.
Frida helpt Peres wat wegwijs te maken in de wereld en ze sluiten een vriendschap.
In de loop van de dagen die daar op volgen krijgt Peres steeds meer dierenvrienden.
Samen verblijven ze bij de mooie stadsvijver van Champ de Mars.
Étiene woont met zijn blinde overgrootmoeder en ontdekt het groepje dieren in het Park.
Er ontstaat een vriendschap tussen Étiene en Peres en hij smokkelt de dieren mee naar huis.
Delphine daar in tegen maakt zich steeds meer zorgen om de verdwenen Peres, als hij maar niet in het slachthuis beland.
De cover is mooi zachtblauw met een tekening van een jongen bij een groep dieren. Dit is mooi omdat je het verhaal later herkend aan de cover.
Jane Smiley weet een verhaal neer te zetten met dieren in de hoofdrol, die intressante en leuke gesprekken voeren.
Ze observeren de wereld en komen met creatieve oplossingen.
De onderlinge vriendschappen en karaktertrekken van de personages maken ze erg levendig.
Zelf vond ik dit meer een kinderverhaal maar voor iemand die zich wil koesteren in een mantel van warmte en liefde moet dit verhaal zeker gaan lezen.
Ook voor mensen die Parijs kennen zal dit verhaal een feest van herkenning zijn.
Een boek voor de koude winterse maanden.