Standaardwerk over het veranderende dorpsleven in de 20e eeuw
Hoe vaak kom je niet de uitdrukking tegen: ‘Hoe … verdween uit …’? Dat zegt alles over de kracht van het boek ‘Hoe God verdween uit Jorwert’, dat inmiddels zijn 50e (!) druk beleefde.
Geert Mak beschrijft de revolutionaire ontwikkeling van de landbouw en van een (aanvankelijk) agrarische dorpsgemeenschap in het Friesland van de 20e eeuw. Erg herkenbaar voor iemand als ik die, weliswaar in een ander deel van het land, zijn geboortedorp onherkenbaar heeft zien veranderen. Waren daar vroeger nog tal van winkels, een smederij en een oud schoolgebouw, niets is er van over gebleven. En ook woont er een totaal ander slag mensen dan destijds.
Die veranderingen zijn niet gestopt toen Mak in 1996 zijn boek het licht deed zien. In een gedegen nawoord beschrijft hij de ontwikkelingen die zich sindsdien hebben voorgedaan: de mestproblematiek, het gebrek aan opvolgers op het boerenbedrijf en de wurggreep van de banken en de supermarktketens. Maar óók de sprankjes hoop, zoals ‘Land van Ons’, een coöperatie waarbij nu al duizenden mensen geld inbrengen om boerenland te kopen voor nieuwe vormen van natuurinclusieve landbouw.
De uitgever koos voor deze jubileumuitgave voor een prachtige gebonden versie. Jammer is wel dat de afdrukkwaliteit van de foto’s echt beneden peil is. Geert Mak en Jorwert hadden beter verdiend!