Kaddisj or not kaddisj
Het verhaal kaddisj.com van Nathan Englander speelt zich af in de Joodse subcultuur van Memphis en New York. De hoofdpersoon Larry bekeert zich na de dood van zijn Joodse vader tot de vrome Jood die hij eigenlijk altijd al had moeten zijn van zijn zus en vader. De goj Larry wordt dus rabbi Sjoeli.
Hij probeert een grote fout uit het verleden recht te zetten. Ooit heeft hij zijn plicht als vrome zoon verzaakt. Hij heeft het bidden van kaddisj vanwege de dood van zijn vader gelaten aan iemand anders en daarvoor heeft hij zelfs betaald. Eenmaal tot het geloof teruggekeerd gaat het knagen en reist hij naar Israël op zoek naar degene die het kaddisj voor zijn vader heeft gebeden.
Ik lees graag over deze wereld. Boeken van Potok, Bashevis Singer, series als Unorthodox op Netflix… ze spreken mij aan. Maar Englander voegt met dit boek een bijna thrillerachtig element toe. Wie is die man die voor Sjoeli gebeden heeft? Als lezer voel je al snel dat het niet pluis is. De goedgelovige Sjoeli moet eerst nog behoorlijk afzien voordat hij zijn gemoedsrust én bestemming vindt.
Een kostelijk boek voor de liefhebber van deze bijzondere wereld.