Cherry Ingram
Nimmer eerder heb ik een boek gelezen over het planten en enten van bomen en over kersenbloesem. Maar, dit bijzondere boek, de kersenbloesembijbel van de tuinder is meer dan een technisch boek over Japanse kersenvariëteiten. Het is een biografie, een historisch werk over Japan in de 20ste eeuw, een verhaal over een man met een missie en bovenal een boek over de liefde voor de natuur.
Sakura, (Japans voor kers) van Naoko Abe is een epos over een gepassioneerde Engelsman die tijdens de eerste helft van de twintigste eeuw kersenhoeder wordt van de Japanse kers. Collingwood Ingram (1880-1981) ‘Cherry’ Ingram genoemd, maakt zich vooral sterk voor de brede variëteit van de Japanse kers. Prachtige Japanse namen rollebollen door het boek, die weliswaar voor de leek lastig te onthouden zijn, maar niettemin een rijke couleur locale bloemlezen. Waar door groeiend nationalistische hervormingspolitiek Japan, langzaam maar zeker uitgroeit naar een oorlogszuchtige natie ijvert Cherry intussen voor het behoud van de kers door loten van zeldzame bomen in de grond van zijn eigen Engelse landgoed te planten.
Naoko Abe heeft een monument opgericht voor dit kersenverhaal en in het bijzonder de hoeders ervan. Vier jaar lang reist hij door Japan en de wereld, om tenslotte aan het einde van het boek te eindigen bij het graf van Collingwood Ingram. Hij bezoekt avenues, straten en parken in wereldsteden waar kersenbomen staan, de nakomelingen van de kers die Ingram gered heeft. Het boek lees je, behoudens de veelvuldige namen ademloos uit. De kersenideologie van de Japanse oorlogsmachine, was me onbekend. En dat het embleem van de kersenbloesem op het vliegtuig van de kamikazes zat, idem. De laatste weken van de jonge jongens ergens in Japan die zich zullen opofferen voor een verdoemde oorlog. Abe heeft de plek opgezocht en de laatste woorden gelezen, waarin de bloesem als motief wordt gebruikt. Dat verwacht je niet in een boek over de lieftallige bloesem.
De reizen van Ingram door Japan in de jaren 20 van de vorige eeuw, zijn boeiend beschreven. En, boven alles Ingram’s pleidooi de natuur te eren en in het bijzonder de veelzijdigheid in ere te houden, is bijzonder actueel.
Niet voor niets krijgt het boek geweldige recensies. Laat je niet afschrikken door de veelheid van namen. Als je van historie en avontuur houdt en van Japan, zoals ik dan zul je verrast staan over de verbanden die de schrijver weet te leggen. Onvergetelijk!