Heerlijk weglezen

'De Ierse erfenis' is voor mij de allereerste kennismaking met Karen Swan Daar waar ik van mening ben dat de covers van haar boeken steeds een bepaalde 'wegdroomfactor' bezitten en ik ondertussen ook al meerdere exemplaren in de boekenkast staan heb, duurde het toch een bizar lange tijd alvorens het eerste boek van deze auteur echt te gaan lezen.

In dit verhaal staan 3 zussen centraal : Ottie, Pip en Willow. Zij zijn de drie dochters van de allerlaatste 'knight van Ierland'. Wanneer hun vader onverwachts komt te overlijden wordt duidelijk dat zijn adellijke titel geen garantie was voor een financieel rooskleurige situatie. Het Ierse kasteel dat al 700 jaar lang van het ene naar het andere familielid overgaat, is namelijk in slechte staat. De onderhoudskosten swingen de pan uit en de verliezen zijn aanzienlijk. Bij het voorlezen van het testament horen de zussen tot ieders verrassing dat hun vader het kasteel achterliet aan Willow, de jongste dochter. Een bizarre keuze aangezien Willow al een tijdje een nieuw leven in Dublin heeft opgebouwd, los van haar oude familiebanden en nog zelden over de vloer kwam in het ouderlijke kasteel. Willow wil zo snel mogelijk overgaan tot de verkoop van het kasteel, tot grote tegenzin van haar moeder en zussen. Drijft het plan om het eeuwenoude kasteel te verkopen de zussen voorgoed uit elkaar?

De schrijfstijl van Swan is enorm beeldend, het verhaal speelt zich af in het zuidwesten van Ierland gedurende de winterperiode en de stormen, de regen, de wind, de wilde zee springen bijna uit de pagina's. Als lezer heb je het wonderlijke gevoel alsof je zelf gewoon aan de Ierse rotsen en kliffen loopt met een gure wind door de haren. Wanneer er ook een specifiek loopevenement beschreven wordt in gure weersomstandigheden, had ik spontaan zelf een extra dekentje nodig. Het verhaal zelf wordt verteld vanuit meerdere perspectieven : zowel de 3 zussen als de moeder komen elk aan bod met hun ervaringen en belevenissen. Er lopen heel wat verschillende verhaallijnen door elkaar heen waardoor het verhaal boeiend blijft van begin tot einde. Ook aan de samenhang van al deze aparte verhaallijnen werd veel aandacht besteed door de auteur, als lezer had ik nooit moeite om het verhaal te volgen en naar het einde toe vallen alle puzzelstukjes mooi in elkaar.
De zussen blijven in eerste instantie wat mysterieus en het is pas gaandeweg dat de lezer al hun geheimen leert kennen. De mannelijke personages zijn in dit boek minder uitgewerkt en blijven wat meer aan de oppervlakte maar dit stoorde helemaal niet. De vlotte pen van Swan en de diverse verhaallijnen zorgen er voor dat je als lezer het boek niet meer kan wegleggen en in no time de bijna 500 pagina's verslonden hebt.
Bepaalde stukken zijn misschien net iets voorspelbaarder of erg geromantiseerd, maar een feelgoodboek is daar bij uitstek geschikt voor.
Heerlijke eerste kennismaking met deze auteur en enorm nieuwsgierig naar ander werk van haar! Toch maar snel even de andere nog te lezen boeken uit de kast halen!

Meer recensies van Hilde Van Gysegem - Redheadbookaddict