Wat blijft er over als je herinneringen vervagen?
Op haar vijftigste besluit Maya vanuit een zekere nostalgie 50 mensen terug te zien die een grote rol hebben gespeeld in haar leven. Op de lijst staan eveneens haar jeugdvrienden die in België wonen, met wie ze in het verleden een trektocht maakte in de Morvan . Op weg naar Leuven wordt Maya echter onwel en vraagt ze aan omstaanders of de jongen dood is.
Frieke, 1 van de jeugdvriendinnen, is juist gescheiden en vindt bij haar verhuizing hun vroegere dagboek waarin ze alle leuke en minder leuke belevenissen beschreven.
Het blijkt al snel dat er meer aan de hand is met Maya's gezondheid en dat de noodzaak bestaat om haar spullen in Frankrijk op te halen. Frieke en de anderen reizen samen met Maya naar Morvan, waar ze steeds meer puzzelstukjes vinden om het mysterie van de dode jongen op te lossen. Over wie heeft Maya het?
'Forever young' is een mooie mix van diepgaande thema's ( zoals jongedementie, het verwateren van vriendschappen, nostalgie, ..) en een onderhuids spannend mysterie-element: wie is de jongen waar Maya over spreekt? En in welke omstandigheden zou er dan sprake zijn van een dode?
De schrijfstijl van De Coninck is erg toegankelijk en leest bijzonder vlot. Als lezer word je al gauw meegesleept door de nostalgie van oude vriendschappen. Het verhaal wisselt nu eens van het perspectief van de vijfigers die de vrouwen nu zijn, naar het perspectief van hun achttienjarige zelf . De auteur heeft deze wisseling in perspectief op een ludieke en originele manier vorm gegeven, waardoor het voor de lezer makkelijk te volgen is en je zeker wil blijven verderlezen.
De gevolgen van jongdementie en diabetes worden op een realistische wijze door de auteur aangekaart, waardoor het de lezer zeker tot nadenken aanzet. Wat als je niet meer op je eigen herinneringen kan bouwen? Wat als je gewoon vergeet hoe je dagelijkse handelingen moet doen? Wat als je niet de discipline hebt om je bloedwaarden dagelijks te prikken?
'Forever young' was voor mij de eerste kennismaking met het werk van deze Belgische auteur, het maakt me zeker benieuwd naar meer werk van deze schrijfster!