De echte vraag is niet of machines kunnen denken maar of de mens dat kan.

hugo van der wildt 15 augustus 2025
Een kaft die zeer goed past bij de titel en de titel past bi het verhaal.
Schrikbarend en actueel en uitdagend(kaft) Val Mcdermid. Ik moet zeggen : dit is waar.
Maar naast AI is er nog een ander thema besproken: kanker/kankeronderzoek en de farmaceutische wereld die opzoek is naar nieuwe geneesmiddelen.
De aanklacht hierover(bladzijde 317-320) is te begrijpen maar is er echter een andere en betere oplossing.
Naast een spannend verhaal, krijgt de lezer ook de opdracht eens na te denken over dit maatschappelijk probleem. Een probleem dat ik ken daar ik bij Janssens Pharmaceutica heb gewerkt.
Met AI in het verhaal, maar zeer humoristisch verwerkt, krijgt men een kijk op AI als hulp bij de politie.
Kat Frank, commissaris Frank is duidelijk een intelligente en ervaren rechercheur maar haar gedachteprocessen zijn vaak ondoorgrondelijk en irrationeel, en ze gaat in de verdediging als haar inzichten worden bekritiseerd. Zo krijgen de strijd tussen instinct en logica.
Zij gaat twee cold case bekijken en tegelijkertijd AI bekijken bij politiewerk.
Spannend, mooi maatschappelijke thema's verwerkt.
Besluit: een aanrader die meer dan vijf sterren waard is.

Meer recensies van hugo van der wildt