De geschiedenis van een stad

hugovr 26 juni 2023
Dit boek beschrijft de geschiedenis van Antwerpen vanaf de Romeinse tijd tot na de eerste wereldoorlog.

Het boek is geschreven door de huidige burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever, samen met Johan Vermant, zijn researcher en coauteur. Bart De Wever is sinds 2004 partijvoorzitter NVA, is reeds 10 jaar burgemeester en is van opleiding geschiedkundige. Hij wou de geschiedenis van "zijn stad" vertellen door de eeuwen heen, maar op een bevattelijke wijze. Er boek telt 33 hoofdstukken die opgezet zijn rond een bepaald thema. Hierdoor kon hij bepaalde beslissingen en personen belichten, die een grote invloed hebben gehad voor de stad.

In de eerste 5 hoofdstukken wordt het ontstaan van de stad vanaf de Romeinse tijd tot 1400 beschreven. Van deze periode zijn weinig geschriften zodat dit deel bijna puur geschiedenis is, maar ook hier komt de eigen stijl van De Wever naar voor waarbij hij niet nalaat de fierheid van zijn stad te combineren met humor en een zwierige flair. Zo vertelt hij over Brabo - toch "de symboolfiguur" voor Antwerpen : "Antwerpen is wel de enige stad in onze streken die haar ontstaan toedicht aan de sage van een Romeinse volksheld die nooit heeft bestaan ..."

Vanaf hoofdstuk 6 komen we in de opkomst van de stad tot haar hoogtepunt onder keizer Karel, waarbij Antwerpen een wereldberoemde en rijke havenstad was. Van deze periode bestaan erg veel geschriften, zodat er naast de pure geschiedenis vooral oog is voor bepaalde thema's en voor historische Antwerpse figuren. Zo is er aandacht voor de ziekenzorg, het zoeken naar drinkbaar water, de opkomst van de haven, de handel in suiker, de vrouwenrechten. Antwerpen was in die periode ook de stad op de grens van Vlaanderen en Brabant, zodat ook de militaire verdediging een grote invloed had op het uitbouwen van de stad.

Door de thematische benadering is het verhaal niet zuiver chronologisch, maar kan De Wever ook de link leggen met de moderne tijden. Er zijn door deze benadering wel wat herhalingen te lezen en niet alles komt aan bod, maar men krijgt een vlot lezende tekst met heel wat wetenswaardigheden over het bestuur van de stad en haar inwoners.

De Wever besteed zowat 13 hoofdstukken aan deze "gouden periode" voor de stad die ten einde loopt met de opkomst van de leer van Luther en Calvijn die voor Antwerpen godsdiensttwisten, oorlogen en de sluiting van de Schelde tot gevolg hadden, waardoor de stad ontvolkte en ten onder ging. De volgende 5 hoofdstukken beschrijven deze "donkere periode" tot de Franse Revolutie die ook voor Antwerpen grote gevolgen had.

De laatste 10 hoofdstukken beschrijven dan de periode vanaf het ontstaan van België, de onafhankelijkheid, de taalstrijd en het ontstaan van de Vlaamse beweging en de eerste wereldoorlog. Voor deze laatste periode werd niet enkel gebruik gemaakt van de geschiedkundige archieven maar ook van de kranten. Men gebruikt de krantenartikelen, met de toenmalige schrijfstijl, wat een eigen cachet geeft aan de vertelling. Heel wat figuren zijn "bekenden" voor inwoners van Antwerpen, maar het is interessant om hun verhaal eens volledig te leren kennen.

Het boek stopt rond 1920, zeg maar 100 jaar geleden. Alles wat daarna is gebeurd heeft nog zijn invloed op de huidige tijd, zodat De Wever als bekend Vlaams politicus hier geen standpunt in wilde / kon nemen. Een begrijpelijke reden.

Het is een turf van meer dan 600 bladzijden, maar voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Antwerpen, is het een leerzaam en leesbaar werk.

Meer recensies van hugovr