Tegenvallende hype

Ingeborg04 15 juli 2025
All Fours van Miranda July leek me een mooi boek, dat ik graag wilde lezen. Gaandeweg het verhaal ging het me steeds meer tegenstaan. Een Amerikaanse vrouw met veel geld die niet weet wat ze met haar leven aan moet zoekt een verklaring voor haar onvermogen wat van het leven te maken (zo is bij haar man ingetrokken en heeft nooit iets aan het huis veranderd) in de premenopauze. Bang dat ze na de menopauze niets meer zou voelen (dood is haar bewoording daarvan) kan ze alleen nog maar aan lust denken.
Ze richt er zelfs voor 20.000 euro een aparte kamer voor in in een smoezelig motel, waarin ze het in eerste instantie aanlegt met een getrouwde man, die veel jonger is dan zijn en later met vrouwen, maar ze is niet in staat haar leven op te pakken als ze verlaten wordt.. Ze is maanden volledig van de kaart en daar wordt pagina's lang over gezeurd. Alles wordt beredeneerd, zelfs hoe zij en haar man het hun kind (dat waarom is me een raadsel al heel jong als non-binair wordt gezien) kunnen vertellen dat ze hun huwelijk anders gaan inrichten. Daar worden hele schema's voor opgesteld. Er wordt wat af gehuild in het boek. Het boek past wel in deze tijd van hyperindividualisme en weinig gevoel voor de medemens.

Meer recensies van Ingeborg04