Dromerig boek over thuiskomen

Ingeborg04 Ingeborg04
11 mrt 2024

Kader Abdolah heeft met ‘ voordat het laat wordt’ een dromerig boek geschreven over het verlangen naar zijn jeugd in het Oude Perzië en over thuiskomen. Wat een mooi Nederlands schrijft hij zoals ‘ het werd een heel aangename dag voor ons, zodat ik persoonlijk de grenzen van die oude Perzische wijsheid overstak wat betreft het beleven van de helft van het plezier’.
Hij keert met behulp van mensensmokkelaars terug naar zijn ouderlijk huis in Iran. Als hij onder zijn eigen naam zou gaan zou hij gevangen worden genomen.
Met verschillende bussen keert hij terug in zijn geboorte dorp, via uiteindelijk een lift van een man met een witte koe in de auto, die witte koe neemt hij mee naar huis. De koe speelde een belangrijke rol in het antiek Perzië.
In zijn ouderlijk huis waar zijn moeder, die dement is, woont met een verzorgster en haar zoon, voelt hij zich niet welkom. Hij vertrekt naar het oude observatorium, waar hij vroeger met zijn grootvader en diens vrienden de sterren bewonderde met zelfgemaakte telescopen.
Maar zijn eigenlijk huis ligt ook niet daar dat ligt in de hemel achter de horizon. Samen met vrienden van zijn grootvader bouwt hij nieuw telescopen.
De bloemrijke taal, de gedichten van Nederlandse en Perzische dichters en de verwijzingen naar de huidige situatie in Iran en het verrassende einde maken het boek tot een feest om te lezen.

Meer recensies van Ingeborg04