Een aangrijpende young adult die ook de volwassen lezers niet onberoerd zal laten

Ingrid Lemmens 25 december 2025
Dit boek heeft me diep geraakt, het is zo prachtig geschreven en is gebaseerd op historische feiten. De proloog is intens, het is 1942 en midden in de nacht wordt de directeur van Artis gewekt door een afgrijselijke kreet en al snel blijkt dat het mis is. Er is een lichaam gevonden in de dierentuin maar van wie en wat is er gebeurd? Dan gaat het verhaal terug naar 1940. Amsterdam is bezet door de Duitsers maar Artis is een plek waar veel mensen even de ellende van de oorlog kunnen vergeten. Zo ook Sjors, het zoontje van de directeur en zijn beste vriend Sjmiel die allerlei avonturen beleven in de dierentuin waar Sjors woont. Hun vriendschap en nieuwsgierigheid tovert een lach op je gezicht maar al snel beginnen de bommen te vallen, Sjmiel is Joods en dus niet veilig. "Sinds het begin van de oorlog waren Sjors en Sjmiel vaker samen dan ooit tevoren. Sjmiel voelde aan alles wat hij thuis hoorde enop straat zag dat hij als Joodse jongen niets meer betekende. Nog maar pas hadden de Duitsers de buurt rond Artis met borden gemarkeerd als Joodse wijk en afgezet met prikkeldraad".
Je beleeft dit verhaal door de ogen van deze 2 kinderen en de vader van Sjors doet alles wat hij kan om de dieren en de Joodse mensen te helpen. Het is hartverscheurend en ongelofelijk hoe diep die haat tegen Joodse mensen zat bij de Duitsers, het raakte me diep en maakt je kwaad. Je kunt dit boek moeilijk wegleggen, zo ga je op in dit verhaal.

"Achterflap:
Op een ochtend wordt Armand Sunier, directeur van de Amsterdamse dierentuin Artis, geconfronteerd met de vondst van een onherkenbaar verminkt kinderlichaam. Het ligt in de kooi van de Siberische tijger, die gewoon op slot is. Hij, en met hem de hele dierentuin, staat voor een levensgroot raadsel. Wie is het kind? En hoe is het in de kooi terechtgekomen? Het is een gebeurtenis die hij best kan missen, nu hij er in een door de Duitsers bezet Amsterdam alles aan moet doen om de dierentuin draaiende te houden – de Tweede Wereldoorlog is volop aan de gang. Een sprong terug in de tijd onthult wat er precies gebeurd is, maar belicht ook het verhaal van Sjors, de zoon van de Artisdirecteur, en zijn beste vriend Sjmiel, een joodse jongen."

De schrijfstijl van deze auteurs is meeslepend en levendig. Je gaat helemaal op in dit verhaal waarin Artis in de tweede wereldoorlog centraal staat. Het is duidelijk dat ze veel research gedaan hebben en het is heel speciaal om dit verhaal te lezen door de ogen van twee onschuldige kinderen. De zus van Sjors wordt verliefd op een Duitse soldaat, wat voor gevolgen zal dit hebben...is hij te vertrouwen of niet?
Dit verhaal sleept je zo mee dat je de angst, het verdriet, de wanhoop maar ook de naastenliefde en de liefde voor de dieren voelt. De lol die deze kinderen in de dierentuin hebben is aanstekelijk, hoe betoverend moet het zijn om in een dierentuin te wonen?
Zal het gezin van Sjmiel in Amsterdam kunnen blijven? Al snel verandert er veel voor de Joodse Amsterdammers en niks zal ooit meer hetzelfde zijn voor deze 2 dikke vrienden.

Het einde is heel aangrijpend en emotioneel, het mysterie van Artis wordt opgelost en dat raakte me diep. Het is mooi als een schrijver je zo diep kan raken met zijn boek. Wat een prachtig en aangrijpend verhaal is dit, ik heb van alles opgezocht over Artis in de oorlog nadat ik dit boek uit had. Ik heb weer heel wat bijgeleerd. Het is een uniek oorlogsverhaal, hartverwarmend en met een vleugje humor door de heerlijke personages Sjors en Sjmiel. De dieren hebben het ook zwaar gehad in de oorlog en ook dit mag niet vergeten worden. Dit is een prachtige young adult die ook de volwassen lezers niet onberoerd zal laten! Een must read, je zult dit verhaal nooit meer vergeten.

Meer recensies van Ingrid Lemmens