Een schitterende, emotionele en spannende historische roman
Met heel veel plezier las ik eerder het prachtige boek "Geketend in goud" van deze schrijfster dat in juli 2025 uitkwam. "Vloeibaar goud" is in 2022 verschenen en vertelt het verhaal van de jonge Rika Valkhof die ik in geketend in goud als een liefdevolle oma en moeder leerde kennen. Ik was dan ook heel benieuwd naar het verhaal achter deze intrigerende en sterke vrouw!
Wat is dit boek een topper, net als geketend in goud. Een boek vol geheimen, intriges, (verboden) liefdes, verlies en vriendschap. Op hoeve Groot Rozenhof is het geen moment saai en dit boek sleepte me helemaal mee. Rika gaat als jonge meid werken en inwonen op hoeve Groot Rozenhof en de zoon des huizes laat zijn oog op haar vallen. Wat begint met ontembare lust van deze boerenzoon wordt al snel een liefdesverhaal met hoogte en dieptepunten want hij mag nooit met een gewone meid trouwen, daar zorgen zijn ouders wel voor. Liefdevol wordt Rika opgevangen door de kokkin Coby en collega Lieneke die als moeders over haar waken, dit is hartverwarmend om over te lezen en zij zorgen ook voor de humor in dit boek. Dan volgt een wervelend verhaal dat me helemaal in de ban hield en liet lachen en huilen. Dit is echt een schitterende historische roman waarin sterke vrouwen hun weg moeten vinden in een wereld gedomineerd door rijke mannen.
"Achterflap:
Rika Valkhof wordt door haar ouders uitbesteed bij herenboer Melle Hebbema. Het avontuur lokt haar en met het personeel van Groot Rozenhof kan ze goed opschieten. Echter, de zoon van Hebbema, Geert, kan zijn handen niet thuishouden. Rika raakt zwanger van hem, waarna de ouders van Geert haar dwingen om te trouwen met een van hun arbeiders. Haar kind moet ze tot haar grote verdriet afstaan. Geert sluit mede op aandringen van Rika een huwelijk met een rijke boerendochter. Dat huwelijk wordt een ramp, want Geert is zijn hart verloren aan Rika.
Rika wikt en weegt, ze heeft gevoelens voor de man die haar echtgenoot is, maar haar liefde voor de herenboer wordt met de dag heftiger. Het gemis van hun dochtertje Mieke blijft voor hen beiden een groot verdriet."
Dieuwke weet je vanaf de eerste bladzijde mee te slepen, ze schrijft vlot, levendig en met veel gevoel. De personages zitten meteen diep in je hart. Rika heeft haar lieve dochtertje Mieke moeten afstaan onder druk, haar verdriet en wanhoop zijn voelbaar voor de lezer en ik werd zo kwaad over hoe dit verliep. Machtsmisbruik is aan de orde van de dag in die tijd en soms is een vrouw daar niet tegen opgewassen. Maar Rika en alle andere sterke vrouwen in dit boek laten zich niet uit het veld slaan. Rika heeft een hart van goud en doet wat ze kan om anderen te helpen, het verschil tussen rijk en arm is groot en raakt je diep. Haar huwelijk met een van de arbeiders was dan wel gedwongen maar is toch liefdevol, maar haar grote liefde Geert kan ze maar niet vergeten....en hij haar ook niet, hoe zal dit aflopen? Zij is de enige vrouw die de machtige Geert rustig krijgt want hij heeft ook een duistere kant, die duistere kant zorgt voor nogal wat spannende en heftige gebeurtenissen. Ik ging zo op in deze schitterende en boeiende roman dat ik alles om me heen vergat, als dat gebeurt weet je dat je een pareltje aan het lezen bent!
Ik heb zo enorm genoten van dit boek, Dieuwke weet je echt te betoveren met haar mooie, liefdevolle, emotionele en spannende historische romans. Ik heb Groot Rozenhof en haar bewoners in mijn hart gesloten en door de beeldende schrijfstijl zag ik alles voor me. Voor mij mag er nog een deel verschijnen want ik krijg er geen genoeg van!
"Achterflap: