Recensie: De Mergellandmoorden 1 - Terugkeer - Michael Berg

Iselleleest 17 november 2025
Na een traumatische ervaring bij de Amsterdamse politie solliciteert Alex Nievelsteijn op de eerste de beste vacature en wordt hij hoofd van het coldcaseteam Zuid-Limburg.

De terugkeer naar zijn geboortegrond betekent een weerzien met zijn verstandelijk gehandicapte zusje maar ook met zijn vader, met wie hij nooit een goede verstandhouding heeft gehad.

Alex' eerste cold case is de vermissing van een jonge alleenstaande moeder. Terwijl hij jacht maakt op een seriemoordenaar, wordt Limburg opgeschrikt door de gruwelijke vondst van menselijke botten in een groeve.

'Bestaat er nog een uitweg? Nee, ze hoeft zich geen illusies te maken. Hij gaat haar doden en voor hij dat doet, gaat hij haar martelen. Wat ze in zijn 'atelier' gezien heeft laat niets aan de verbeelding over.'

Aangename verrassingen. Wie houdt daar nou niet van? Dít boek - is een aangename verrassing.

Nog niet eerder las ik een boek van Michael Berg... maar ik kan jullie alvast verklappen: dit eerste deel in De Mergellandmoorden-serie zal zéker niet het laatste boek zijn dat ik van hem lees!

Heden en verleden wisselen elkaar af in deze spannende thriller. Eerder - een jaar geleden - en nu. Van 28 juli tot en met 1 oktober. Steeds een puzzelstukje blootleggend.

We volgen Alex Nievelsteijn en één van de slachtoffers van een seriemoordenaar.

In het begin had ik wat moeite met de geloofwaardigheid van deze thriller. Wie solliciteert er nou zo laconiek en nonchalant op zo'n relatief hoge functie? En wordt nog aangenomen ook? Terwijl er genoeg redenen zijn hem niet aan te nemen...

Maar naar mate het verhaal vordert, maakt Alex een groei door. Het geeft hem iets sympatieks waardoor je meer met hem mee gaat leven. De coldcase blijkt toch niet meer zo cold te zijn. Nadert eerder een kookpunt. Waardoor je dit boek écht niet meer weg kunt leggen.

Michael Berg heeft het kaliber van een internationale thrillerauteur, maar dán van eigen bodem. Dit boek smaakt zéker naar meer. ****

Meer recensies van Iselleleest