Isolde Hebban Recensent

Het geheim van Victoria is het tweede boek van Klaartje van Setten en het vervolg op Onder sterren. De boeken zijn deels gebaseerd op haar eigen ervaringen. Hoofdpersoon Josefien runt een luxe chalet hoog in de Zwitserse alpen in het skigebied van Crans Montana. Het chalet is een erfenis van gravin Victoria, de tante van haar ex Jean. Alleen 'the rich and famous' hebben de middelen om het chalet af te kunnen huren en zij verwachten dat aan al hun wensen voldaan wordt. Dit betekent dat Josefien zich soms in de meest ingewikkelde bochten moet wringen om bijvoorbeeld op zaterdagavond het grootste tv-scherm dat in de wijde omtrek te vinden is in het chalet te laten installeren. Gelukkig speelt geld geen rol, al heeft Josefien soms moeite met al het voorschieten om haar eigen cashflow op orde te houden.

Het geheim van Victoria begint in december 2007, aan de start van het tweede winterseizoen. De kinderen zijn gelukkig vrij goed ingeburgerd, ze zijn immers geboren en getogen in Nederland en moeten nu in Zwitserland hun leven leiden, en zij genieten van het leven in de bergen. Het aantal boekingen valt tegen en Josefien heeft nog niet voldoende zelfvertrouwen opgebouwd in haar rol om zich geen zorgen te maken. Ze is ook administratief niet altijd even handig, wat aan het begin van het boek al snel leidt tot een dubbele boeking en alle (financiële) problemen van dien. Je verbaast je er soms over hoe het kan dat ze niet al haar zaakjes goed voor elkaar heeft. Tegelijkertijd mag je niet vergeten dat het boek zich in 2007/2008 afspeelt toen smartphones nog niet zo wijdverspreid waren als nu in 2021.

De hoofdstukken waarin Josefien vertelt over haar wederwaardigheden wisselt Van Setten af met hoofdstukken over een andere en vooralsnog onbekende hoofdpersoon, Jules. In het begin is dit nogal verwarrend en het duurt ook een poos voordat duidelijk is wie Jules precies is en hoe hij zich tot de rest van het boek verhoudt. Hij is overigens wel een interessante persoonlijkheid, wat maakt dat de afwisseling met zijn hoofdstukken leuk is.

De ervaringen van Josefien zijn vermakelijk om te lezen en je staat geregeld verbaasd van wat mensen willen en zich denken te permitteren. En ook waar een chaleteigenaar als Josefien allemaal toe bereid is. Geld opent vele deuren. Toch is het verhaal niet altijd voldoende evenwichtig en springt het geregeld van de hak op de tak. Aan het begin is het bijvoorbeeld echt even zoeken waar het boek naar toe zal gaan en blijft het erg lang hangen op de verkeerde boekingen. Er zijn interessante personen wiens rol beperkt blijft tot figurant, terwijl ze wel een belangrijke impact hebben.

Wat van Het geheim van Victoria een echte feelgood maakt zijn de liefdesperikelen van Josefien. Ze worstelt met haar gevoelens voor haar ex Jean. Ze houdt nog steeds van hem, maar hij is niet in staat zich te binden. Dat maakt het moeilijk voor haar om zich open te stellen voor een nieuwe relatie met de lokale dierenarts Kurt. En dan ontmoet ze ook een andere man …

Het meest interessante deel van het boek is het einde. Dit komt echter vrij abrupt. De auteur knoopt in hoog tempo de verschillende verhaallijnen aan elkaar. Het einde klopt, het is verrassend, maar als er eerder in het boek op bepaalde ontwikkelingen was gepreludeerd, was het waarschijnlijk beter uit de verf gekomen.

Reacties op: Een verrassend, maar abrupt einde

22
Het geheim van Victoria - Klaartje Van Setten Klaartje van Setten
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken