Isolde Hebban Recensent

De kroon en de droom is het tweede deel van de Young Adult-trilogie 'Royal horses'. De serie is geschreven door Jana Hoch en vanuit het Duits vertaald door Ans van der Graaff. Als je het eerste deel, De kroon en het hart, nog niet hebt gelezen, zal deze recensie helaas wat spoilers bevatten. Het is in alle opzichten zeker beter bij het eerste deel te beginnen met lezen in deze reeks.

Hoofdpersoon Grace weet inmiddels voor wie ze gevallen is, Edward is het alter ego van prins Tristan, en ze kan hem maar niet vergeten. Door een paar voorvallen weet onderhand de hele wereld, of in ieder geval het hele Verenigd Koninkrijk, op wie hun geliefde prins verliefd is. Ook Grace kan haar gevoelens niet langer ontkennen en ze gaat in op Edwards uitnodiging om tijdelijk een veilige omgeving zonder opdringerige paparazzi te vinden op de koninklijke stoeterij Caverley Green.

Waar de paarden een bijzonder grote rol in het eerste deel speelden, zijn ze nu iets meer naar de achtergrond verdwenen. Ze spelen nog steeds een belangrijke (bij)rol, maar in dit deel ligt het accent vooral op de geheimen en de intriges binnen de Engelse koninklijke familie. Er blijkt iemand te zijn die op de achtergrond een bepalende rol speelt en verwacht dat iedereen naar zijn pijpen danst. Het blijkt ook dat er scheuren ontstaan in deze situatie en dat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is om te leven zoals verwacht wordt. Edward/Tristan laat dit door het hele boek heen zien.

De ontluikende liefde tussen Grace en Edward is op een geloofwaardige manier beschreven. Ze zoeken steeds meer toenadering en fysiek contact. Er is een parallel tussen de manier waarop Edward zijn paarden traint en de manier waarop hij Grace voorzichtig benadert. Ze raken elkaar aan, slapen in hetzelfde bed en daar blijft het bij. Nou, misschien gaan ze één keer een stap verder, maar dat is zo respectvol beschreven dat het boek nog steeds ook voor de jongere YA-lezers geschikt is.

Grace is heel jong, al merk je dat in dit boek minder dan in het vorige deel. Ze is volwassener geworden, en wellicht in bepaalde opzichten door schade en schande wat wijzer, maar daardoor beter in staat om haar prins bij te staan op de momenten dat hij zichzelf niet in de hand dreigt te houden. Ze werkt zich ook een stuk minder vaak in de nesten dan eerder.

In dit tweede deel leer je uiteraard Grace en Edward beter kennen, maar ook doen de meeste personages uit het vorige deel mee, evenals de vertrouwde paarden Mariscal en Sparky. De kroon en de droom kent ook een paar nieuwe personages, die bijzonder interessant zijn en nieuwe geheimen met zich meebrengen.

Jana Hoch heeft een vlotte schrijfstijl. Het boek is luchtig, ondanks de soms grote problemen, en leest heel prettig. Ze schrijft ook met veel humor, wat met name blijkt uit de gedachten en opmerkingen van Grace. Hoch heeft een goede balans gevonden tussen drama en romantiek. De serie is aantrekkelijk voor een grote groep lezers die van feelgood en royals houden. Waarschijnlijk zullen vooral meisjes en vrouwen deze boeken lezen, maar je hoeft echt geen paardenmeisje te zijn om 'Royal horses' leuk te vinden. Het gaat vooral over royal, met veel liefde voor de horses.

Reacties op: Overwint de liefde alles?

35
De kroon en de droom - Jana Hoch
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken