Isolde Hebban Recensent

Ergens in de Rocky Mountains in Colorado in de Verenigde Staten staat de herberg Havenfall. Onder Havenfall bevinden zich tunnels die je toegang geven en gaven tot andere werelden, zoals Fiordenkill, Byrn en Solaria. Bewoners van de verschillende werelden ontmoeten elkaar in Havenfall. Deze herberg in Haven, een plaats in onze mensenwereld, is een veilige plek voor iedereen. Vroeger kon je in nog veel meer werelden komen, maar in de loop der tijd zijn de meeste toegangspoorten gesloten en zijn alleen Fiordenkill en Byrn nog bereikbaar. Hoewel, als je beschikt over het metaal feniksvlam is het mogelijk om tussen de verschillende werelden te reizen zonder in korte tijd ziek te worden en te overlijden …

Feniksvlam is het vervolg op Havenfall, geschreven door Sara Holland en in het Nederlands vertaald door Marielle Manfré. Het tweede deel gaat verder waar het eerste deel is gebleven en er kunnen vanaf hier dan ook enkele spoilers uit het eerste boek volgen. Maddie heeft de herberg gered van de Zilveren Prins en haar oom Marcus kan, nu hij is bijgekomen uit zijn coma, zijn taken als herbergier weer vervullen. Ze zou nu eigenlijk willen genieten van de laatste weken van haar zomervakantie, samen met Brekken, haar vriend uit Fiordenkill. Maar Maddie is in het vorige deel de illegale zielenhandel, waar vooral inwoners van Solaria het slachtoffer van zijn, op het spoor gekomen en ze is vastbesloten er voor te zorgen dat hier een einde aan komt. Ze stort zich willens en wetens in een levensgevaarlijk avontuur.

Soms heb je series, waarvan je de delen best los van elkaar kunt lezen, maar er zijn ook series waarbij dat echt niet aan te raden is. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de twee delen van Havenfall. Feniksvlam gaat door waar het eerste deel is gebleven, zonder samenvattingen of terugblikken en met alleen een summiere beschrijving van de verschillende werelden. In het eerste deel bouwt Sara Holland de wereld in deze Young Adult-fantasyduologie op, laat ze je kennismaken met de verschillende hoofdpersonen en introduceert ze een aantal verhaallijnen. Ze zouden op zich afgerond kunnen zijn na Havenfall, maar als je Feniksvlam leest blijkt dat het verhaal nu pas echt op gang komt.

Holland, die ook de Young Adult-titels Everless en Evermore heeft geschreven, verrast je in dit tweede deel met verschillende wendingen in het plot en zaken die je echt niet zag aankomen. Het verhaal ontwikkelt zich in een razend tempo en het kost je steeds meer moeite om het boek weg te leggen. Er vallen puzzelstukjes op zijn plaats, die gelijk weer tot nieuwe vraagtekens leiden.

De magie van de verschillende werelden en de afwijkende wezens, de world building, de vlotte en beeldende schrijfstijl en de spanning die ruimschoots voldoende aanwezig is, maken Feniksvlam absoluut een aanrader. Het verhaal voelt nog niet als klaar en je kan je afvragen of Havenfall beperkt blijft tot een duologie. Er zijn nog wel wat vragen te beantwoorden en zeker het bonushoofdstuk aan het einde van het boek, geschreven vanuit een ander perspectief, zou een derde deel kunnen suggereren.

Reacties op: Magie, spanning en onverwachte ontwikkelingen

27
Feniksvlam - Sara Holland
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken