Isolde Hebban Recensent

Tahereh Mafi is vooral bekend van haar Young Adult-serie ‘Touching Juliette’, dat zich afspeelt in een dystopische toekomst. Ze heeft echter meer geschreven, waaronder het recent verschenen Een intens gelukkig gevoel, een contemporaine Young Adult-roman. De Nederlandse vertaling door Sandra C. Hessels is uitgegeven door Blossom Books, de uitgeverij die al Mafi’s boeken in Nederland uitgeeft.

Een intens gelukkig gevoel is, logisch, een totaal ander verhaal dan 'Touching Juliette', maar gelukkig net zo mooi en bijna poëtisch geschreven. Mafi neemt je geregeld mee in de gedachten van haar hoofdpersonen. Daardoor komt iedere zin van Mafi direct bij je binnen en het maakt dat je intens kunt meeleven met de hoofdpersoon. Ook als je niet moslima bent en niet een hoofddoek draagt, ook als je niet in de Verenigde Staten woont in 2003 en ook als je een totaal andere leeftijd hebt dan Shadi. De beschrijvingen zijn to the point en zo duidelijk dat je je zonder meer in de andere wereld waant: de zijden hoofddoek van Shadi, de eindeloze regen, de maaltijd die haar moeder bereidt ...

Shadi is de hoofdpersoon van Een intens gelukkig gevoel, ze is dochter van immigranten en ze woont met haar familie in de Verenigde Staten. Ze is puber, adolescent, en groeit op in een maatschappij met veel haat en achterdocht jegens moslims. Het is 2003 en de VS heeft niet lang geleden de oorlog verklaard aan Irak. Shadi worstelt -pubers eigen- met zichzelf en eerlijk is eerlijk, er speelt ook nogal wat in haar persoonlijke leven. Haar broer is overleden, haar vader ligt in het ziekenhuis, haar moeder kampt met depressies, ze heeft een moeizame relatie met haar zus, haar beste vriendin blijkt eigenlijk geen vriendin te zijn en ze moet aan torenhoge verwachtingen voldoen. Je vraagt je waarschijnlijk nu af of de titel, Een intens gelukkig gevoel, wel passend is. Het antwoord daarop is absoluut ja. In de loop van het boek verschijnen er lichtpuntjes, er zijn ook mooie dingen in het leven en ondanks alle problemen ervaart Shadi dat ook.

Tahereh Mafi heeft voor Een intens gelukkig gevoel geput uit haar eigen ervaringen. Haar ouders zijn ook Iraanse immigranten en ook Mafi is, evenals Shadi, geboren in de Verenigde Staten. Mafi zat op de middelbare school tijdens de aanslagen op de Twin Towers in New York op 11 september 2001. Dat gebeurde twintig jaar geleden, maar Een intens gelukkig gevoel is nog steeds een actueel boek, zeker in de zomer van 2021 waarin de internationale troepen zich na twintig jaar hebben teruggetrokken uit Afghanistan.

Mafi heeft in Een intens gelukkig gevoel veel belangrijke thema’s verwerkt, zoals vriendschap en eenzaamheid, racisme en vooroordelen, opgroeien tussen twee culturen en gelukkig ook liefde. Het boek speelt zich gedurende een paar dagen in december 2003 af, een moment waarop alles voor Shadi donker en duister is. Het boek bestaat uit vier delen, die iedere keer beginnen met een terugblik naar vorig jaar. De hoofdstukken zijn van een overzichtelijke lengte, het boek is niet heel dik en de auteur heeft zo prettig geschreven dat je het boek al snel uit hebt.

Een intens gelukkig gevoel is een absolute aanrader, zeker als je geïnteresseerd bent in de thematiek. Het is ook een boek dat je eigenlijk vaker moet lezen, enerzijds om goed tot je door te laten dringen wat de huidige maatschappij doet met meisjes als Shadi en anderzijds om te kunnen blijven genieten van het schrijfstijl van Mafi.

Reacties op: Prachtig geschreven en bijzonder actueel

20
Een intens gelukkig gevoel - Tahereh Mafi
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken