Advertentie

Luitingh-Sijthof organiseerde de Scandi Crime Night, ik mocht deelnemen aan de online leesclub. Bedankt voor het recensie-exemplaar.

Mikael en Bianca verhuizen met hun kinderen William en Bella naar een villa op een erfje in een klein dorp.
Het is een hele verandering na Stockholm en het vergt dan ook wat aanpassingsvermogen.
Ze zijn niet gewend aan de gemeenschapszin op het erfje.
Toch worden ze steeds closer met hun buren.
Als er een ongeluk gebeurt, komen ze echter lijnrecht tegenover elkaar te staan.
Maar wat is er nu daadwerkelijk gebeurd en wie is er te vertrouwen.

We volgen de verhaallijn van Mikael, na het ongeluk maar ook voor het ongeluk.
We krijgen zo een goed beeld van de onderlinge verstandhoudingen tussen Mikael en Bianca maar ook ten aanzien van de buren.
Ook volgen we Jacqueline een alleenstaande moeder die eveneens op het erfje woont. Jacqueline heeft Bianca aangereden en hoewel alles op een ongeluk wijst, is niet iedereen daarvan overtuigd.
Haar zoon Fabian is ook een eigen verhaallijn toebedeeld. Hij is een tiener die “anders” is en daardoor in onfortuinlijke situaties terecht komt.
Ook de perspectieven van moeder en zoon wisselen tussen voor en na het ongeluk.
De karakters komen heel goed tot leven. Ze worden vooral allemaal verkeerd begrepen waardoor er zeer vervelende situaties ontstaan.
Het wonen op het erf, waar iedereen alles ziet, overal een mening over heeft en gelijk alles met de rest van de buren bespreekt doet veel aan hun doen en laten.

Het verspringen van de perspectieven tussen de verschillende personages zorgt voor een hoog doorleesgehalte. Je wilt doorlezen en weten wat er volgt. Ook het verspringen van toen en nu helpt hieraan mee. Langzaam wordt er een beeld gevormd van de personages en hun rol in het ongeluk.
De spanning zit er gelijk in, en houdt gedurende het hele verhaal aan.
Er gebeurt heel veel en het is allemaal even interessant.

Het plot verbaasde me, maar het was geen grote schok.
Alles is zeer goed uitgedacht en wordt top tot uitwerking gebracht. Er wordt niets aan het toeval over gelaten en alle details komen tot hun recht.
Edvardsson weet hoe hij een lezer moet boeien, hoe hij hun aandacht vast kan houden en nog even kan laten nadenken, nadat het boek is dichtgeklapt.
Goede buren is een boek met veel spanning, maar er worden ook verschillende onderwerpen aangesneden die stof geven tot nadenken.
Het is zeker terug te zien waarom Edvardsson internationale faam geniet.

Reacties op: spannend

40
Goede buren - Mattias Edvardsson
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners