hoe herken ik een fascist anno nu

Jan Wulterkens Jan Wulterkens
3 mrt 2026

Verlangen naar traditie, afwijzing van modernisme; niet perse de technologie, wel de onderliggende ratio's; het tijdperk van de verlichting, ook cultuur (want intelligentsia laten de traditionele waarden los, zoekt naar standaard, eenvormigheid, veroordeelt wat anders is, slaat aan op frustratie bij middenklasse ergens over, bij lieden met ene zwakke sociale identiteit (dus dan is in hetzelfde land geboren zijn belangrijker), ze voelen zich minder dan anderen (die elkaar helpen via ene geheim netwerk) "leven voor de strijd" , leiders claimen te spreken namens het volk dat zich laat leiden. beheersen, newspeak heldendom tot de dood erop volgt, leider heeft macht niet democratisch verkregen,,
Ook zelfcensuur.. er wordt rumoer gecreëerd .(talkshows, twitter) zodat er geen stilte en concentratie is. De aandacht wordt dan afgeleid van wat er gebeurt, alleen in stilte functioneert het enige en werkelijk machtige communicatiemiddel: dat van mond tot mond. Als de stilte verdwijnt verdwijn ook de mogelijkheid om te horen wat ander mensen zeggen.
Vooral ook laat hij voelen hoe het is voor jonge mensen en hun kritisch denkvermogen als en waarom dictaturen de pers naar hun hand zetten en de schoolboeken (en social media) naar hun hand zetten, zoals Mussolini deed en anderen doen vandaag de dag.

Meer recensies van Jan Wulterkens