Hedendaagse Romeo & Julia

Janneke 13 juli 2024
Mattias Edvardsson is een Zweedse schrijver en ‘Wie zwijgt stemt toe’ is zijn vierde boek. Het is vertaald door Bianca Cornelissen en na zijn bestseller debuut ‘Een heel gewoon gezin’ gelezen te hebben was ik zeer benieuwd of hij die kwaliteit heeft weten vast te houden.

In deze literaire Scandinavische thriller worden twee families gevolgd en de tegenstellingen worden breed uitgemeten. De familie Kekkonen met twee perfecte dochters is rijk en heeft ogenschijnlijk alles en de familie Palevski woont in het arbeidersgebied en ploeteren om hun enige zoon een goede toekomst te geven. Als dan dochter Amanda verliefd wordt op die zoon Niko raakt alles in een stroomversnelling die uitmondt in een drama: Amanda wordt dood gevonden en Niko beschuldigd.

Het verhaal is heel origineel opgedeeld in niet-chronologische tijdvakken/hoofdstukken die lopen vanaf een jaar vóór de moord tot enige tijd ná de moord. Mooi hoe de tijdslijnen zig-zaggen tot de heel onverwachte plotwending. En binnen de hoofdstukken wordt ook vanuit verschillende personages beschreven. Met deze telkens korte stukjes krijg je steeds meer informatie over beide families en blijken er ook in het verleden van de vaders zaken te spelen. Hoe goed kennen ze eigenlijk hun eigen kinderen, maar ook hun partner en eigen ouders?
Deze opbouw zet aan tot telkens door willen lezen en heb ik als prettig ervaren. Het boek bevat veel hedendaagse en relevante thema’s, zoals sexting, automutilatie, depressie, grensoverschrijdend gedrag tot verkrachting aan toe. Edvardsson heeft een goede schrijfstijl, al heb ik me vrij in het begin van het boek heel erg gestoord aan deze beschrijving van de twee zussen:
“Amanda keek haar aan via de spiegel. Haar zusje was twee centimeter langer en een paar tinten bruiner, had vollere borsten en een grotere opening tussen haar bovenbenen.”

Toen heb ik zelfs even overwogen het boek aan de kant te leggen, maar omdat er een recensie moest volgen, heb ik (gelukkig) wel doorgelezen. Want mijn vraag of Edvardsson de kwaliteit van zijn 1e boek kon evenaren kan ik toch bevestigend antwoorden.

Ook het boek zelf is mooi vormgegeven en de steiger en het water op de cover is heel toepasselijk voor het verhaal.

Meer recensies van Janneke