Advertentie

De auteur schrijft in twee tijdlijnen, de eerste tijdlijn speelt in 1936 en heeft de veertienjarige Signy als hoofdpersoon op de zomerboerderij van haar familie.
De tweede tijdlijn speelt in 2018 en heeft Bo als hoofdpersoon. Ook hier speelt de inmiddels zesennegentigjarige Signy een belangrijke rol. Het grootste gedeelte van het boek speelt zich in deze tijdlijn af.

Bo Huxly leidt een geweldig leven samen met haar geliefde Zac of althans, dat lijkt zo. Bo en Zac worden ook wel de Wanderlusters genoemd.
‘Wat ooit voor hen begon als een missie begon in personal lifestyle en reizen, was – toen ze verliefd werden en hun handelsmerken hadden gecombineerd – een mondiale gigant geworden. Ze waren het baken voor pasgetrouwden die op zoek waren naar de meest romantische, afgelegen plekken; ze baanden de weg voor adrenalinejunkies die naar hun volgende shot verlangden; ze fungeerden als model voor de kleding- en lifestylemerken die geassocieerd wilden worden met hun vrije levensstijl.’
Waar Bo en Zac zijn, is Lenny ook altijd te vinden, hij is hun fotograaf annex manager en legt hun leven vast voor de social media. Intussen hebben ze meer dan 9 miljoen volgers en dat aantal blijft maar stijgen. Vanuit het idyllische Samoa, waar Zac Bo ten huwelijk vraagt, reizen ze af naar het winterse Noorwegen. Daar hebben ze een contract voor tweehonderdduizend dollar om een Noors kledingmerk te promoten in de Noorse bergen. Van de zomerse hitte belanden ze in de ijzige Noorse kou. Lenny heeft een afgelegen Noorse boerderij gehuurd zonder elektriciteit en warm water. De boerderij is moeilijk te vinden maar gelukkig worden ze op weg geholpen door de stuurse Anders die hen naar de eigenaresse, zijn oma Signy, brengt. Signy woont zelf ook in een van de huisjes op de boerderij. Boa, Zac en Lenny installeren zich in het andere huisje en Anna, de communicatiemedewerker van het kledingbedrijf, in de schuur.
Zac huurt Anders in om als hun gids te fungeren. De volgende dag gaan ze al op pad om prachtige plaatjes te schieten bij de watervallen. Anders waarschuwt hen voor de gevaren van de Noorse winter maar vooral Zac en Lenny lachen dat weg. Wanneer Bo dan op aanraden van de beide mannen en Anna te veel risico neemt bij het schieten van een mooi plaatje, glijdt ze uit, verdraait haar knie en valt in het water. Schrik alom natuurlijk want Bo kan niet meer op eigen kracht de afdaling naar hun boerderijtje maken en het weer verslechtert snel. Gelukkig kan Anders de helikopter halen, hij redt haar van de berghelling. Maar Bo is onderkoeld en wordt ziek. Herstellen gaat niet in het primitieve boerderijtje, Anders brengt haar naar zijn eigen huis in het dorp. Daar is ze veel alleen. Zac, Lenny en Anna zetten hun ‘nep’ leven voor de social media voort en Anders begeleidt hen op hun tochten. Bo heeft de tijd om over dit te leven na te denken, is dit nou wat ze wil? Bovendien heeft ze al een tijdje het gevoel dat ze gevolgd wordt en ook op social media wordt ze regelmatig bedreigd; heeft iemand het op Bo gemunt? En wat is de rol van de stuurse, zwijgzame Anders die haar liever kwijt dan rijk lijkt te zijn? Maar toch zorgt hij goed voor haar tijdens haar ziek zijn en hij laat haar op een avond het ‘echte’ Noorse leven zien. Terug op de afgelegen boerderij, komen er steeds meer scheurtjes in het perfecte leventje van Bo, ze gaat steeds meer twijfelen en hoe meer ze twijfelt, hoe dreigender de berichtjes op social media worden. Zac, Lenny en Anna voelen haar niet aan maar Signy gelukkig wel. Bo en Signy kunnen goed met elkaar opschieten en Signy probeert Bo duidelijk te maken dat ze haar eigen keuzes moet maken.
In de prachtige maar o zo gevaarlijke natuur van Noorwegen leiden die keuzes tot onverwachte en gevaarlijke gebeurtenissen waar niet is zoals het lijkt.


Mijn mening: De eerste tijdlijn, met Signy in de hoofdrol, laat ons het eenvoudige leven van de Noorse boeren in de dertiger jaren van de vorige eeuw zien. Een leven waarin de boerenmeisjes in de zomermaanden veel meer vrijheid kregen dan in de winter. Vrijheid waar niet iedereen goed mee om kon gaan.
Vrijheid heeft Bo eigenlijk ook niet. Dat realiseert ze zich wanneer ze er eens goed over nadenkt. Letterlijk alles, tot aan het huwelijksaanzoek toe, wordt op de gevoelige plaat vastgelegd en aan de wereld getoond. Er is geen ruimte voor een privéleven. Er is geen thuis. Dat heeft ze de afgelopen jaren ook niet gemist maar nu, in dat prachtige Noorwegen, gaat dat gemis van een thuis haar opbreken. En tegelijkertijd neemt de dreiging rondom haar persoon toe, is er een verband? De auteur werkt het prima uit en laat in de ontknoping geen vraag onbeantwoord.

Persoonlijk vind ik de oorspronkelijke titel mooier: The Christmas Lights, het boek speelt namelijk in de aanloop naar Kerstmis maar Een Noorse winternacht dekt de lading natuurlijk ook. Het verhaal speelt in Noorwegen in de koudste periode van het jaar. Op de cover zien we de Noorse bergen en kijken op het achterhoofd van een vrouw, waarschijnlijk Bo. In de verte zien we een man maar we weten niet wie. En zien we ook een beetje van dat prachtige natuurverschijnsel, het Noorderlicht?
Een heerlijk ontspannend boek voor deze tijd van het jaar, vier sterren.

Reacties op: Romantische thriller

89
Een Noorse winternacht - Karen Swan
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker