Advertentie

Roos is getrouwd met Jelle en moeder van een meisjestweeling. Ze heeft net haar eigen bedrijf winstgevend verkocht maar weet nog niet hoe ze verder wil met haar huwelijk en haar werk. Om die dagelijkse sores even te ontvluchten, nodigt ze haar vriendinnen Katinka en Janet uit om een weekendje te gaan skiën in Winterberg. Roos kwam daar vroeger vaak vanwege haar astma. Haar moeder Miriam ging altijd met haar mee en Roos bewaart goede herinneringen aan haar tijd daar. Ze is er al lang niet meer geweest want Jelle vindt er in Winterberg helemaal niets aan. Maar nu is ze lekker op pad met haar beste vriendinnen. Het heeft al gesneeuwd in Winterberg en ze vermaken zich best. Harold, de eigenaar van het hotel waar ze verblijven, ontvangt hen hartelijk. Als kind trok Roos veel met Harold en zijn zus Magda op. Ook Magda blijkt nog in Winterberg te wonen.
Na een dagje lekker skiën, ontmoeten de vriendinnen in de bar van het hotel Frank en Tim. Zij zijn hier voor hun werk, de verslaggeving van een wedstrijd schansspringen. Het klikt tussen de vriendinnen en dit tweetal.
Roos zou graag haar sores met Katinka en Janet delen, ze denkt erover om van Jelle te scheiden. Dat is ook de reden dat ze haar bedrijf verkocht heeft. Maar dan komt ze er bij toeval achter dat Jelle en Katinka een affaire hebben. Ze raakt er door van slag, kan en wil er niet over praten en trekt zich terug op haar eigen kamer. Ze heeft bovendien een intrigerend briefje ontvangen zonder afzender.
Het stormt in Winterberg zo hard dat alle gasten binnen moeten blijven en het schansspringen wordt afgelast. Maar niet iedereen lijkt zich gehouden te hebben aan het verbod om naar buiten te gaan. Roos verschijnt niet bij het ontbijt en omdat ze de avond ervoor het diner ook al had overgeslagen, worden haar vriendinnen ongerust. Terecht blijkt later. De beveiligingscamera’s laten zien dat Roos de avond ervoor alleen in de sneeuwstorm is verdwenen. Even later wordt haar jas met haar bloed erop teruggevonden vlakbij een diep ravijn.
De politie kan niet anders dan concluderen dat Roos in dat ravijn is gevallen en overleden is. Pas wanneer de dooi intreedt, kunnen ze naar haar lijk op zoek gaan.
Iedereen is meteen in diepe rouw, de één is er door lamgeslagen, de ander wil Jelle en de meisjes vooral troosten maar de derde, Frank, kan het noodlot niet accepteren. De journalist in hem ontwaakt en hij is vastbesloten om uit te zoeken wat er nou precies in dat hotel en in Winterberg gebeurd is. Hij wordt bij zijn zoektocht niet erg geholpen, de Winterbergers zijn gesloten, zeker als het over het verleden gaat. Hij vindt het intrigerende briefje terug en bijt zich vast in het verhaal van Roos.
Naar later blijkt met gevaar voor eigen leven…


Mijn mening: Kiki van Dijk begon in 2014 met schrijven en viert dus nu haar eerste lustrum. Ze is in die vijf jaren productief geweest met zes boeken en drie kortere verhalen. In haar boeken combineert ze ijzingwekkende spanning met een vleugje romantiek en een flinke dosis mysterie.
Zo ook in dit zesde boek van haar, een heerlijke thriller die zich afspeelt in het skioord Winterberg. De auteur vertelt vanuit twee perspectieven, daardoor bouwt ze de spanning langzaam op want de puzzelstukjes uit die twee perspectieven lijken in eerste instantie niet te matchen. Pas veel later kun je de puzzelstukjes met elkaar combineren en lijken achteloze opmerkingen uit eerdere hoofdstukken de verbinding tussen de puzzelstukjes te maken. De hele puzzel, de ontknoping, is pas laat in het verhaal compleet. Vooraf is het dan toch echt heel spannend geweest! Wat een heerlijke thriller die zich, enerzijds door de korte hoofdstukken en anderzijds door het wisselende perspectief, moeilijk weg laat leggen.
De titel spreekt voor zich, op de cover zie je Roos op een winterse helling. Achter haar zie je een mysterieuze skiër, is dat de dader?
Een lekker boek voor op een winterse dag, vier sterren.

Reacties op: IJzige spanning

63
Winterberg - Kiki van Dijk
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker