Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Sterke Cli-Fi die groot lezerspubliek verdient

Johan Klein Haneveld 21 april 2024 Auteur
Disclaimer: ik ken Charles van Wettum persoonlijk en kan het goed met hem vinden. We publiceren geregeld in dezelfde bundels en hij droeg mee aan de bundel 'Welkom in de broeikaswereld'. Hij recenseert bovendien vaak mijn verhalen en stuurde mij deze bundel om te recenseren.

8,6 Charles van Wettum timmert hard aan de weg als SF-schrijver in het Nederlandse taalgebied. Dat zal soms als ondankbaar werk voelen, want veel uitgevers die SF willen publiceren zijn er in het wereldje niet, en dat komt ook omdat er niet veel lezers zijn die zich aan oorspronkelijk Nederlandstalig werk wagen. Werk van Engelse of Amerikaanse auteurs is vele malen populairder dan werk van eigen bodem - dat betekent niet alleen dat auteurs op 'self publishing' zijn aangewezen of op publicatie bij kleine uitgevers die geld vragen, maar ook dat ze soms denken: waar doe ik het voor? Slechts enkele tientallen lezers per boek - (ja, ook mijn verkoopcijfers zijn niet veel hoger) - dan voelt het soms alsof de inspanning geen resultaat heeft. Want een schrijver wil boven alles gelezen worden. Toch houdt Charles van Wettum vol - met nu al meerdere zelf uitgegeven SF-boeken op zijn naam (en ook nog meerdere in de planning, heb ik begrepen).
Dat is een goede zaak, want met hun gedegen wetenschappelijke onderbouwing, sociologische realisme, Nederlandse identiteit en empathische toon zijn ze een waardevolle toevoeging aan de Nederlandstalige SF en bieden ze de basis voor een ontwikkeling van de SF in ons taalgebied naar een eigen identiteit, onderscheiden van de Angelsaksische cultuur. Deze verhalen zijn echt Nederlands - niet alleen spelen ze zich hier af, ze zouden ook niet zichzelf blijven als ze naar een ander cultuurgebied verplaatst zouden worden. Dat geldt ook voor 'Ziltpunk' (en het valt te beargumenteren dat de 'Koepel-verhalen' van Van Wettum tot dit subgenre behoren), maar de Ziltpunk-verhalen van Teng en Boekestein voelen overdreven - zowel in de technologische prestaties als in de Nederlandse kenmerken van de personages. De 'Koepel-verhalen' van Van Wettum draaien ook om Nederlanders die in een door klimaatverandering veranderende wereld het beste maken van hun wereld, omgeven door grootschalige technologie en Nederlandse cultuur (wat de definitie is van Ziltpunk). Maar de koepels, de datazee, Sherlock & Rex en de AI's komen geloofwaardig over. Ze bestaan ook in een harde economische realiteit. Zo worden de AI's gebruikt om de koepels te besturen en is detective Sherlock in dienst van een verzekeraar die niet te veel wil uitbetalen. En ja, Nederlanders zijn hier op handel gericht en steken de handen graag uit de mouwen voor grote projecten, maar ze zijn soms ook kleinzielig, tonen angst voor vreemdelingen, of verliezen zich in het 'polderen'. De auteur put uit zijn jarenlange ervaring met managers om de diverse bestuurslagen te laten zien en hoe die actie soms in de weg staan. De Nederlanders uit de Teng & Boekestein-ziltpunt voelen geïdealiseerd aan, maar dit zijn echte kaaskoppen. De auteur is echter zelf ook een kaaskop en dus toont hij de Nederlanders met hun gebreken, maar niet zonder een liefdevolle glimlach: we zijn koppig, maar dat is ook onze charme.
De 'Koepel Goes'-verhalen zijn stevig gesitueerd in een omgeving die vreemd is maar ook echt Nederlands aanvoelt, Zeeuws om precies te zijn. Door de beschrijvingen van Van Wettum komt deze wereld ook echt tot leven en vooral als je ook 'Kwantumschuim' hebt gelezen en 'De dokter in het donker' zie je hoe doordacht dit verhaaluniversum is. De personages zijn ook goed voor te stellen en hebben een duidelijke individuele identiteit, al zijn hun emoties en beweegredenen wat afstandelijk gebracht (wat past bij het karakter van hoofdpersoon detective Sherlock). In korte zinnen, zonder al te veel franje, wordt het verhaal verteld.
Ik denk dat wat meer afwisseling van zinsopbouw en zinslengte de tekst nog wat afwisselender zou kunnen maken. Bovendien waren er een paar redactiefoutjes (dubbele woorden waar waarschijnlijk de zinsvolgorde was veranderd). Maar minder dan in eerdere uitgaven van de auteur en ik kon er makkelijk overheen lezen.
Wat dit boek echt een aanrader maakt is hoe het omgaat met de uitdaging van klimaatverandering. De stijging van de zeespiegel (en de temperatuursveranderingen en extreme weersomstandigheden) zal van ons opofferingen gaan vragen. We zullen moeten vechten of verzuipen - ook als de zee niet zo snel zal stijgen als in deze verhalen. Dit is een scenario van wat er zou kunnen gebeuren - niet prekerig geschreven, niet met een boodschap die van de pagina's druipt, maar realistisch, doordacht en helder - echt Nederlands dus.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Johan Klein Haneveld

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.