Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Steengoede fantasy vol avontuur en diversiteit

Boeken die herkenbaar zijn, scoren over het algemeen goed bij jongeren. Zij zijn vaak nog niet klaar voor onderwerpen die te ver van hun eigen leven afstaan. Adolescenten willen zich vooral goed kunnen inleveren in de hoofdpersoon en dat is nu eenmaal het makkelijkst als de protagonist van jouw leeftijd is, liefst van hetzelfde geslacht is en met soortgelijke oroblemen worstelt als jij. In een samenleving die steeds multicultureler wordt, zijn boeken over witte, heteroseksuele jongens en meisjes uit Nederland dan ook niet langer voldoende. In menig boekenwinkel kun je kasten op thema vinden: ‘queerboeken’, ‘migrantenliteratuur’, noem maar op. Thema’s als geaardheid, vluchten uit je land van herkomst en racisme verkopen goed.    

Een boek dat in héél veel verschillende themakasten zou passen, is het pas uitgekomen debuut van Rima Orie. De zwendelprins is op de eerste plaats van fantasyroman vol spanning en avontuur. Dat is leuk voor iedereen, ongeacht je geaardheid, herkomst of geslacht. Er zijn goden, mythische wezens, een zoektocht naar een verloren prins, samenzweringen, vijanden die uiteindelijk vrienden worden en grootse paleizen vol fonkelende diamanten. In het begin is het nog even zoeken naar wat je hiermee moet. Ineens is er een enorm watermonster dat alleen mensen met een onzuiver hart opeet? Zonder enige aankondiging of uitleg? Dat is even schakelen. Maar na een pagina of honderd kun je niet anders dan meegaan in de wonderlijke wereld van Rima Orie.    

De hoofdpersoon is de zeventienjarige Simran. Ze is een wees die werkt in de keukens van het paleis van de hoogste heerser van het rijk. Dat is een arm bestaan waarin ze volkomen onderschikt is aan de wil van iedereen die hoger staat dan zij. Simran is haar hele leven al geobsedeerd door alles wat van buiten het paleis komt en ze is dol op mythes en verhalen. Als de prins van Fengart op bezoek komt, kan ze zich niet bedwingen en wil ze per se een blik op hem werpen. Dit leidt natuurlijk tot allerlei spannende verwikkelingen die ertoe leiden dat Simran uiteindelijk bij een soort nobele roversbende belandt. Samen met de magiër Tua, de sluwe leider Anders, zijn beste vriend Vidar en beschermster Bhoomi raakt Simran verzeild in een wereld vol gevaren en mysteries.    

De wereld uit De Zwendelprins bestaat niet echt, maar doet wel sterk denken aan India, vooral door de gebruikte woorden (‘rani’ voor koningin, ‘naanni’ voor oma, etc.) en de kledingstukken (ruimvallende broeken, sjaals die de haren bedekken, felgekleurde wikkeljurken). De hoofdpersoon, Simran, komt uit het fictieve rijk Suryan, waar iedereen een donkere huidskleur heeft. Naast Suryan ligt Fengart, waar de meeste mensen lijkbleek en witblond zijn. Een interessante combinatie die heel geschikt is om vooroordelen te laten zien, zonder dat racisme het hoofdonderwerp van het boek wordt.    

De Zwendelprins is bij uitstek een boek dat een grote verscheidenheid aan personages laat zien. Niet alleen de verschillende huidskleuren van de personages komen langs, maar in het land Madur regeren twee stapelverliefde koninginnen en er komt een dove vrouw in voor die gebarentaal spreekt met de andere personages. Er zijn landen waar vrouwen nooit koningin kunnen worden en er is een koninkrijk waarin iedereen vegetariër is. De meeste vooroordelen bestaan echter tegenover de magiërs, die door de rest van de wereld gezien worden als griezelige demonen en worden misbruikt als wapen tegen vijanden. Simran is een van de weinigen die inziet dat ook de magiërs maar gewoon mensen zijn, met goede en slechte kanten net als ieder ander.    

Soms is aan de schrijfstijl te zien dat dit pas Ories eerst boek is. Ze is pas begin twintig, junior jurist en heeft dit boek kunnen uitgeven door een schrijfwedstrijd van Moon YA te winnen. Moon YA heeft qua redactie wat steekjes laten vallen, want er zitten hier en daar irritante fouten in de zinsbouw en woordkeuze, maar dat is Orie zelf niet aan te rekenen. Helaas laten Ories beschrijvingen af en toe ook te wensen over. Wanneer ze de jongen tegenkomt op wie ze later verliefd zal worden, is dat voor de lezer direct duidelijk. Ze vindt het prettig om haar naam te horen uit zijn mond, er gaat een ‘schokje’ door haar lichaam heen als hij haar aankijkt, noem maar op. Het ligt er allemaal wel érg dik bovenop. Ook zijn niet alle grappen even gevat en Orie vindt het vaak nodig om te benoemen dat een antwoord erg geestig, sarcastisch of gemeen is, in plaats van de dialogen voor zichzelf te laten spreken.    

Voor een debuut is De zwendelprins ontzettend goed. Sterker nog, los van het feit dat dit Ories debuut is, smaakt het boek gewoon naar meer. Fantasy vol avontuur en diversiteit is precies waar we in Nederland weinig van hebben. Het mysterie in het verhaal is aan het eind opgelost, maar er zijn nog zoveel losse eindjes dat een vervolg – of op z’n minst een spin-off – niet uitgesloten lijkt. Hopelijk kan Rima Orie genoeg tijd vrijmaken naast haar baan om te blijven schrijven. Zo’n talent mag niet verloren gaan.        

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Joke Simmelink

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!