Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Onbevredigend einde van originele maar matig uitgewerkte duologie

Joke Simmelink 29 april 2019

Let op! Deze recensie bevat spoilers over het voorgaande deel, Everless.

Geen trilogie, maar een duologie. Dat is hoe de serie Everless van Sara Holland wordt genoemd. Dat betekent dat Evermore: de tovenares en de alchemist het tweede én laatste deel is van de complete serie. In een interview liet Holland weten dat de deur naar een nieuw verhaal in de wereld van Sempera niet uitgesloten is. Evermore werpt in elk geval genoeg vragen op om als lezer te hopen op meer.    

Waar hadden we Jules ook alweer achtergelaten in deel 1? Voor wie het niet meer weet: Jules kwam erachter dat er waarheid school in de verhalen over de tovenares en de alchemist. Jules zelf bleek de alchemist te zijn en dienstmeisje Caro bleek niet meer dan een sluwe vermomming van de tovenares. In de sprookjes en mythes was de alchemist de slechterik, maar niets bleek minder waar. Caro wilde niets liever dan Jules vinden en gebruiken voor haar snode plannen. Aan het eind van Everless zijn er al verschillende doden gevallen, waaronder Jules’ vader en haar jeugdliefde Rowan. Rowans broer Liam bleek een onverwachte bondgenoot en hij hielp Jules om te ontkomen aan Caro. Aan het eind van het boek sloeg Jules op de vlucht.    

Jules zou Jules niet zijn als ze zich ook maar iets aantrok van Liams zorgvuldig opgestelde vluchtplannen. Meteen al op de eerste pagina’s van Evermore besluit ze om niet per schip Sempera te verlaten, maar juist in het hol van de leeuw te blijven vertoeven. Maar is Jules er klaar voor om tot het uiterste te gaan om Caro te verslaan? En welke offers moet ze ongewild brengen om dat doel te bereiken? Wie o wie zullen deel 2 niet overleven?    

De opzet van het boek is gruwelijk spannend. Sara Holland gunt haar lezers weinig tijd om weer aan de wereld van Jules te wennen en zet meteen een heel dorp in lichterlaaie. Verdriet, verwijten en wilde achtervolgingen – de wilde start van Evermore heeft het allemaal – en méér. Het is onmogelijk om het boek na de eerste paar hoofdstukken weg te leggen. Helaas wordt die spanning al snel minder, doordat Jules en Liam zich vooral verdiepen in verhalen over de tovenares en de alchemist. De spanning zit dan vooral in Jules’ hoofd en in de herinneringen aan haar vorige levens. Die herinneringen zijn soms erg vaag, waardoor je je pagina’s lang zit af te vragen wat je nou precies gelezen hebt.    

Waar Holland in deel 1 de lezers nog een intiem kijkje in Jules’ hoofd schonk, blijft dit uit in Evermore. Jules realiseert zich soms plots iets belangrijks en onderneemt dan meteen actie. Om het spannend te houden voor de lezers, wordt hen niet verteld wat Jules weet. Dat is soms nodig voor de spanningsboog, maar de kunstgreep wordt in Evermore wel érg vaak en érg opzichtig toegepast. Bovendien maakt het een toch al ingewikkeld verhaal niet bepaald makkelijker om te volgen. De plotwendingen zijn onverwachts, maar niet per se spannend, doordat pas heel laat duidelijk wordt wat er nou allemaal gebeurd is.    

Het beste aan het vorige boek was zonder twijfel het einde. Een ijzersterke cliffhanger en interessante keuzes van allerhande personages. Dat Holland niet bang was om personages te vermoorden, maakte het einde alleen maar beter. Helaas is het einde van Evermore niet veel soeps. De ontknoping is op z’n zachts gezegd slap. Alle losse verhaallijntjes worden slordig aan elkaar geknoopt en voorzien van een korte epiloog die meer vragen opwerpt dan antwoorden geeft. Het enige positieve aan de epiloog is dat er alle ruimte is voor een vervolg, een spin-off, losse verhalen over Sempera, wat dan ook.   

Aangezien het einde van Evermore bepaald niet bevredigend is, ligt het in de lijn der verwachting dat Sara Holland ooit opnieuw op bezoek zal gaan in Sempera en ons meer vertelt over de achtergrond van de wereld die ze geschapen heeft. Hopelijk duurt het niet al te lang voor ze die sprong waagt. Het idee van de serie blijft ondanks alles namelijk fier overeind staan: bloed is tijd en tijd is geld. En in zo’n wereld moet je alle geld, alle tijd en al het leven dat je hebt goed besteden. Een boodschap die nooit aan actualiteit zal inboeten.  

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Joke Simmelink

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!