Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Nóg een keer Twilight met nóg meer details

Joke Simmelink 22 september 2020

Eindelijk, na jaren wachten, is hij er dan: de bijna 700 pagina’s dikke pil waarin we Twilight door Edwards ogen kunnen beleven. Waar lezers in Twilight samen met Bella Swan zwijmelden over de glitterende vampier die werkelijk alles goed kan, krijgen we in Midnight sun een kijkje in de gedachten van Edward Cullen. Dat had heel interessant kunnen zijn, maar helaas is het boek vooral één lange herhaling van alles wat trouwe fans allang wisten.

Steeds meer series krijgen spin-offs, met wisselend succes. En ook succesvolle boekenseries worden uitgemolken tot er niets meer te halen valt. Denk aan Grey, het boek waarin E.L. James het verhaal van Vijftig tinten grijs vertelt vanuit het oogpunt van Christian. Dat boek was één en al herhaling en alleen de moeite waard voor échte fans die gewoon nooit genoeg kunnen krijgen van het bekende verhaal. Hetzelfde is helaas waar voor Midnight sun.

Waar gaat dit nieuwste boek eigenlijk over? Het is in feite Twilight, met een paar extra scènes en belachelijk veel details. Voor de fans die het eerste deel lazen toen het uitkwam in 2005 is het heerlijk om weer weg te zwijmelen en zichzelf te verliezen in de liefde tussen Bella en Edward. Oh, al die tienerangsten, seksuele spanning en de eeuwige liefde… Prachtig. Het voelt bijna alsof je het met Midnight sun opnieuw zit te lezen. En dat is precies wat het boek zo goed en slecht tegelijk maakt. Het is een heerlijke herhaling van het oude verhaal, maar er zit vrijwel niets nieuws in.

Stephanie Meyer had zoveel interessante dingen kunnen doen. Ze had haar lezers mee kunnen nemen in Edwards verleden, ze had ons kunnen tonen hoe de familie Cullen met elkaar omgaat en wie Edward is wanneer hij niet bij Bella is. Misschien hadden we nog wat nieuwe gesprekjes tussen Bella en Edward kunnen lezen die niet in Twilight zaten. Helaas grijpt Meyer die kans niet. In interviews geeft ze toe dat het schrijven van het boek niet wilde vlotten en dat ze de scènes waarin Bella voorkwam lastig vond, terwijl de nieuwe scènes zonder haar juist makkelijker gingen. Dat had een signaal kunnen zijn dat er gewoon heel veel oude scènes uitgegooid moesten worden. Out with the old, in with the new. Jammer genoeg heeft ze dat niet gedaan.

De nieuwe scènes vallen overigens ook nogal tegen. We kregen in Eclips en Breaking dawn heel veel verhalen te horen over Alice, Jasper, Emmett en Rosalie. In dit boek had Meyer ons nog verder mee kunnen voeren in de wereld van de vampiers, maar in plaats daarvan zitten de lezers bijna 700 pagina’s lang vast in het hoofd van een vampier die zo volledig geobsedeerd is door een mensenmeisje dat hij niets anders doet dan kijken hoe ze slaapt. Dat was al een beetje aan de griezelige kant in Twilight en het wordt er niet minder stalkerig op in Midnight sun. In het oorspronkelijke boek was Edward tenminste nog stoer, mysterieus, een knappe jongen waar elke meisje voor in katzwijm zou vallen. Nu blijkt hij nog nerveuzer dan Bella. De onzekerheid en wanhoop druipen gewoon van de pagina’s.

Gelukkig is de vertaling van Maria Postema en Elise Kuip wel gewoon top. Hier en daar laten ze een Engels woord staan ('high school' in plaats van 'middelbare school'), maar dat het enige waar iets op aan te merken valt.

Grote fans kunnen het boek vast niet laten liggen, maar als je écht even terug wilt naar die eerste keer dat je Twilight las, dan… ja, dan kun je eigenlijk gewoon beter het eerste deel nog een keer lezen. Misschien de films nog eens kijken op Netflix. Midnight sun is de plek in je boekenkast alleen waard als je de serie compleet wil hebben, maar niet als boek op zich.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Joke Simmelink

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!