Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Sterk einde van trilogie

Joop Hazenbroek 29 november 2018

Toen Jan Van Der Cruysse in 2013 perswoordvoerder op Zaventem was, vond de grote diamantroof op dit vliegveld plaats. In de drukte van deze periode groeide ook de kiem om een thriller te schrijven over deze overval. Het originele plan was om in een boek van rond de 600 bladzijden het verhaal te vertellen, maar toen het eerste deel van Bling Bling af was, stonden er nog zoveel verhaallijnen open dat een tweede en zelf een derde deel nodig waren om het gehele verhaal op papier te zetten.

Het eerste deel van zijn trilogie werd tot zijn eigen stomme verbazing lovend ontvangen en viel ook regelmatig in de prijzen. En dat was zeker niet onverdiend. In deel drie komen alle verhaallijnen samen en in een razendsnel tempo komt het verhaal tot zijn einde. Het onderzoek naar de grote diamantroven in India en België zitten muurvast en het lijkt erop dat de daders hun straf zullen ontlopen. Als na een inbraak in het Rana Mahal Resort een ring van de buit opduikt, lijkt het wel of alle belanghebbenden op dat moment gewacht hebben om hun activiteiten opnieuw op te starten.

Het gevaarlijke gangster duo Mate-Boris en de zwaar gestoorde Elisabed hebben zich een tijd lang in India schuilgehouden en als bekend wordt dat een klein deel van de buit is gevonden, zitten ze eerste rij en gaan zij op zoek naar diegene van wie de ring is gestolen. Ook in België, waar het onderzoek nooit is stilgevallen wordt een onderzoeker naar India gestuurd. Vanuit alle kanten waar benadeelden van deze roven hun wraak willen, gaan naar de brandhaard om hun verlies te beperken.

Bling Bling 3 doet in zijn geheel niet onder voor de twee eerdere delen. Waar Jan Van Der Cruysse het verhaal in steigers heeft gezet, maakt hij zijn bouwwerk in het laatste deel in stijl af. Het niveau wat hij heeft neergezet blijft in deel 3 gemakkelijk overeind en het maakt de totale trilogie tot een mooi verhaal met een geweldige snelheid. Waar men vaak ziet dat een boek met veel verhaallijnen toch met enige regelmaat ontspoort omdat het verhaal onnodig ingewikkeld wordt, is dat bij de Bling Bling-trilogie geenszins het geval. Van Der Cruysse weet perfect hoe hij de lijnen zuiver houdt en komt nooit in de problemen omdat hij zijn eigen gecreëerde puzzel niet meer onder controle zou hebben.

Doordat de eerste twee delen een zo uitgebreid voorspel is geweest, is het derde deel bijna niet als stand alone te lezen. Te veel informatie loopt de lezer mis en dat maakt het begrijpelijk lezen van dit laatst deel wel wat problematisch. Dat is wel jammer maar heel begrijpelijk als men de personages bekijkt en verschillende lijnen in ogenschouw neemt. De beschrijvingen van de verschillende personages zijn al vormgegeven in het eerste deel en sporadisch komt er in het derde deel wat bij maar dat zijn geen hoofdpersonages. Jan Van Der Cruysse weet zijn personages helder en goed te omschrijven waardoor ze duidelijk in het verhaal geplaatst worden. De informatie die Van Der Cruysse in zijn baan op Zaventem heeft opgedaan, is natuurlijk een bron van inspiratie voor zijn boeken en juist deze informatie weet hij perfect in zijn boeken te verwerken. Van Der Cruysse weet een hele mooie balans te vinden.

De trilogie is af. Het werk zit erop, maar laten we hopen dat Van Der Cruysse de pen blijft hanteren want zijn verhalen zijn een genot om tot je te nemen.

1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Joop Hazenbroek

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.