Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Hogere Italiaanse sferen

Joop Hazenbroek 12 juli 2018

Serena Libri is een uitgever die tot doel heeft gesteld om de Italiaanse literatuur vanaf 1950 bekendheid te geven door een flink arsenaal aan boeken te vertalen in de Nederlandse taal. Zowel romans als thrillers verschijnen met enige regelmaat en zo ook Intrigo Italiano van Carlo Lucarelli, een verhaal met als hoofdpersoon commissaris De Luca.

Carlo Lucarelli wist in het begin van de jaren ’90 bekendheid te vergaren als thrillerauteur met een trilogie over de nadagen van het Italiaanse fascisme. Zijn boeken zijn altijd gelinkt aan de politieke situatie in de jaren ’50. Zo siert hij zijn boeken op met headlines uit kranten en tijdschriften uit de periode waarin zijn verhaal zich afspeelt. Dit geeft een heel mooi tijdsbeeld en is een goede aanvulling op het kader waarin het boek zich afspeelt.

Als Stefania Cresca dood in een badkuip wordt gevonden, stelt het magistratuur commissaris De Luca aan om de moord te onderzoeken. De Luca is een hele goede speurder, maar heeft geen vlekkeloos verleden. Hij wordt voor deze zaak gekoppeld aan Giannino, een jonge inspecteur die in alle opzichten de tegenpool is van De Luca. Een aantal maanden voor de moord op Stefania Cresca is haar man, een professor, omgekomen in een auto-ongeluk. Daarbij verloor ook een twaalfjarige jongen het leven. Aanvankelijk lijken deze beide zaken niet veel met elkaar te maken te hebben, maar als De Luca steeds dichter bij de waarheid blijkt te komen, lijkt het alsof hij van hogerhand wordt tegengewerkt om de waarheid boven water te krijgen.

Carlo Lucarelli heeft met Intrigo Italiano een heel mooi en tragisch verhaal geschreven. Hij pakt precies de toon die er nodig is om in het verhaal gezogen te worden en de jaren ’50 in Italië te beleven. Dit heeft ook te maken met de manier waarop dit verhaal vertaald is door Carolien Steenbergen, die precies de juiste manier heeft gevonden om een verhaal niet door een vertaling te vervreemden van de sfeer die er wordt opgewekt. De schrijver gebruikt vrij duidelijke verhaallijnen en maakt alleen in het begin van het boek een uitstapje in de tijd, maar verder wordt alles per dag verteld. Het verhaal speelt zich af in een periode van drie weken, rond de kerstperiode van 1953.

Lucarelli weet op een goede manier de vaart erin te houden en wijkt zelden onnodig af van zijn verhaallijnen. De personages zijn beeldend en goed uitgewerkt. Lucarelli weet ook hier de juiste toon aan te slaan. Alleen als het verhaal vordert en er meer doden vallen, lijkt het alsof De Luca steeds apathischer wordt en duidelijk afstandelijker, tot op het ongeïnteresseerde af. Dat is heel erg jammer want dat zet hem eigenlijk buiten de sfeer die in het boek is opgeroepen. De beschrijvingen van Bologna, de stad waar het verhaal zich afspeelt, zijn net als zijn personages beeldend en zo beschreven dat men zich bijna in de stad waant en ook mede hierdoor blijft de lezer midden in het verhaal.

Met Intrigo Italiano heeft Serena Libri opnieuw laten zien dat zij de juiste beslissing hebben genomen om Italiaans werk te vertalen, want schrijvers als Carlo Lucarelli moet men eigenlijk niet in een bepaald taalgebied houden. Zijn werk moet zoveel mogelijk worden verspreid.

2

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Joop Hazenbroek

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.